Direct naar artikelinhoud

'Gretarsson goede kandidaat als sportief directeur bij Club Brugge'

De laatste lacune in het organigram van Club Brugge lijkt ingevuld te worden. Arnar Gretarsson (40) is een belangrijke kandidaat om de nieuwe sportieve directeur te worden. Manager Vincent Mannaert noemt de IJslandse ex-speler van Lokeren 'een goede kandidaat voor de job'.

Club Brugge werkt al een aantal maanden in alle stilte aan de komst van een sportieve directeur. Sinds het vertrek van Henk Mariman en Sven Vermant, in mei van dit jaar, is de positie vacant, maar wordt de functie de facto ingevuld door de general manager. In praktijk betekent dit dat Vincent Mannaert twee jobs combineert, een situatie die niet eeuwig houdbaar is. Onder andere het stadiondossier zal in de toekomst steeds meer tijd en energie opslorpen van Mannaert.

Gisteren werd duidelijk dat de noodzakelijke zoektocht naar een nieuwe sportieve directeur ondertussen in de eindfase zit. "Het is mogelijk dat we onze man nog voor nieuwjaar kunnen voorstellen", zegt Mannaert. "We hebben voldoende tijd genomen om ons te informeren en na een uitgebreide screening blijven op dit moment nog drie kandidaten over."

Daarbij dus Arnar Gretarsson. De IJslander is in ons land vooral bekend als ex-middenvelder van Lokeren. Hij speelde zes jaar in het Waasland, met het seizoen 2002-2003 als absoluut hoogtepunt. Gretarsson werd toen topschutter van de club met 18 goals. Lokeren pakte de derde plaats in de competitie en dwong zo Europees voetbal af. Voordien had Gretarsson ook al voor Glasgow Rangers in Schotland en AEK Athene in Griekenland gevoetbald.

In 2009, op 37-jarige leeftijd, sloot hij zijn actieve carrière af bij Breidablik, zijn club van herkomst in IJsland. Gretarsson kon vrijwel direct aan de slag als assistent-manager bij AEK Athene, een jaar later werd hij er volwaardig sportief manager. Eind vorig seizoen vertrok hij toen de financieel noodlijdende Griekse club een doorgedreven reorganisatie moest doorvoeren.

Vandaag is hij nadrukkelijk in beeld bij Club. Mannaert is karig met zijn commentaar, maar bevestigt de interesse en de onderhandelingen. "Gretarsson is in Brugge geweest en we hebben inderdaad gesproken", zegt hij. "Het resultaat was positief. We hebben nog een paar namen op onze lijst, maar Gretarsson is zeker een goede kandidaat."

Als sportief directeur zou Gretarsson verantwoordelijk zijn voor zowel de eerste ploeg, de beloften en de jeugd. Onder meer de scouting en transfers zouden (mede) zijn bevoegdheid worden. "Ik vind het een eer dat Club Brugge mij overweegt voor deze functie", vertelt de man aan de telefoon. "Brugge is een fantastische club, maar verder wil ik niet veel zeggen over mijn kansen. Op dat vlak ben ik een beetje bijgelovig: dingen die er veelbelovend uitzien, kunnen in het voetbal soms op niks uitdraaien."