Direct naar artikelinhoud

Belgische staat leent goedkoper dan ooit

De schatkist heeft gisteren voor 3,6 miljard euro staatsobligaties geveild tegen de laagste rente ooit. Ze haalde al meer op dan de doelstelling voor het hele jaar.

Het Agentschap van de Schuld verkocht vier soorten lineaire obligaties (OLO's) met looptijden tussen 5 en 23 jaar. De veiling van tienjarige obligaties haalde 1,3 miljard euro op tegen een gemiddelde rente van 2,42 procent. Nooit betaalde de schatkist een lagere rente.

Voorts ontleende de schatkist 865 miljoen op vijf jaar tegen een rente van 1,08 procent, 670 miljoen op 20 jaar tegen 3,24 procent en 781 miljoen op 23 jaar tegen 3,30 procent. Ook de rentes op 5, 20 en 23 jaar waren lager dan ooit.

"Het was een zeer mooie aanbesteding", signaleert Anne Leclercq, directeur van het Agentschap van de Schuld. "We hadden vrijdag aangekondigd dat we voor 2,5 tot 3,5 miljard obligaties zouden veilen. We haalden het maximumbedrag op tegen recordrentes."

Koen Van de Maele, hoofd obligatiebeheer van Dexia Asset Management, zegt dat beleggers een alternatief zoeken voor Duitse staatsobligaties die bijna niets opbrengen. "Men is niet geneigd Spaanse en Italiaanse staatsobligaties te kopen. Er is wel veel vraag naar next best en daarom kijkt men naar België en Frankrijk."

Belgische en Franse tienjarige staatsobligaties boden gisterenavond een rendement dat respectievelijk 97 en 78 basispunten hoger was dan dat van Duits papier. Dat extra rendement compenseert voor veel beleggers ruimschoots het hogere risico.

Investeerders vroegen tijdens de maandelijkse veiling voor 6,6 miljard euro Belgische staatsobligaties. Vooral de honger naar tienjarig papier was groot. De schatkist aanvaardde offertes ter waarde van 3,6 miljard.

De uitgifte van OLO's haalde dit jaar al 38,5 miljard euro op. Dat is meer dan de doelstelling van 38,25 miljard voor heel 2012. De oorspronkelijke doelstelling van 31,5 miljard werd al in september opgetrokken.

De schatkist profiteert van de uitzonderlijk lager rente om meer te lenen dan ze onmiddellijk nodig heeft. Ze gebruikt het extra geld om vervroegd obligaties terug te kopen die vervallen in 2013. Dat heeft als voordeel dat de overheid volgend jaar minder geld moet ophalen.