Direct naar artikelinhoud

Oorsprong antimoslimfilm alsmaar duisterder

De trailer van Innocence of Muslims blijft de gemoederen beroeren. Dat de acteurs niet wisten dat ze meewerkten aan een religieuze relfilm, is duidelijk. Maar wie is producer Sam Bacile?

In Libië, Egypte, Jemen, Marokko, Tunesië en Soedan was er de voorbije dagen protest naar aanleiding van de trailer van Innocence of Muslims die al een paar maanden rondgaat op het internet. Bij het protest kwamen verscheidene mensen om het leven, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië.

In de zomer van 2011 heette de film op de callsheet nog Desert Warriors. Het zou een historische avonturenfilm worden over het leven in het Egypte van 2.000 jaar geleden. "Er was niets religieus aan. Mohammed of moslims kwamen er niet in voor", vertelde actrice Cindy Lee Garcia aan de website Gawker. Het personage dat in de trailer nu de profeet Mohammed voorstelt, heette in de oorspronkelijke versie van de film nog Master Georges.

"Tijdens de postproductie werd zijn naam gedubd. Net als andere aanstootgevende referenties aan de islam", beweren Garcia en de rest van de crew. De acteurs zeiden in een gezamenlijk statement dat ze niet achter de huidige versie van de film staan. Hun theorie dat de teksten van de personages achteraf opnieuw werden ingelezen en over de stemmen van de acteurs werden gemonteerd, lijkt te kloppen. Ofwel zijn de acteurs niet in beeld als ze Mohammed aanspreken. Ofwel lijken hun lippen iets anders te zeggen.

Politiebescherming

Dat de film plotseling opduikt als Innocence of Muslims is het werk van schrijver en producer Sam Bacile. Een Jood, net zoals de meeste van zijn geldschieters, zegt Bacile zelf. Hij beweert ook Israëliër te zijn, maar dat wordt ontkend door Israël. Bacile zegt dat hij projectontwikkelaar is, maar dat wordt ontkend in Californië, zijn zogezegde werkterrein.

De zoektocht naar de producent leidt de media voorlopig naar Nakoula Basseley Nakoula, een koptische christene die naar eigen zeggen alleen de logistieke kant van de film voor zijn rekening nam. Nochtans is het nummer van Sam Bacile volgens het persagentschap Associated Press geregistreerd op het adres van Nakoula. Bovendien schrok Nakoula er in het verleden ook niet voor terug om schuilnamen te gebruiken. Een daarvan was Nicola Bacily. Dat Innocence of Muslims aanklaagt hoe de kopten in Egypte worden behandeld door moslims versterkt de vermoedens alleen maar.

Nakoula houdt voorlopig voet bij stuk, maar kreeg ondertussen wel politiebescherming. Bacile vertelde tijdens een interview met Associated Press dat hij zijn film een politieke maar geen religieuze productie vindt. Niet lang daarna noemde hij de film wel een veroordeling van de islam en besloot hij dat de islam een kanker is.