Direct naar artikelinhoud

Electrawinds met tegenwind naar de beurs

De Brusselse beurs mag voor het eerst sinds lang nog eens een nieuwkomer verwelkomen. Groene-stroomproducent Electra- winds trekt naar de beurs. En dit op een ogenblik dat beleggers hun geloof in windenergie opbergen.

Bij de operatie in Brussel zal volgens de krant De Tijd ook beroep gedaan worden op beleggers om verse middelen op te halen. Concreet fuseert Electrawinds met investeringsvehikel European Cleantech I (ECT I), dat sinds november 2010 op de beurs van Frankfurt noteert. ECT 1 is een lege beursschelp met cash. Zo'n vehikel wordt opgericht om bedrijven over te nemen die actief zijn in de cleantech-sector. Eind 2010 haalde het bedrijf 115 miljoen euro op en trok het naar de beurs.

Als die fusie groen licht krijgt, de algemene vergadering heeft midden juni plaats, ontvangt de Belgische groenestroomproducent maximum 95 miljoen verse middelen. Electrawinds wil met het extra kapitaal zijn internationale expansie "versnellen" zegt CEO Luc Desender. De nieuwe groep heeft volgens ramingen een bedrijfswaarde van 750 tot 800 miljoen euro.

ECT I verandert na de deal in Electrawinds SE en Electrawinds-CEO Luc Desender wordt CEO van de fusiegroep. Onafhankelijk bestuurder Jo Cornu wordt voorzitter van de fusiegroep, die ook een notering zal aanvragen aan de Brusselse beurs. Er is een grote kans dat de operatie in Brussel gepaard gaat met een ophaling van vers kapitaal, mogelijk voor enkele tientallen miljoenen euro's.

Slecht klimaat

De beursgang komt er in een bijzonder bar klimaat voor de sector. Gisteren kwam Vestas, de Deense wereldmarktleider in windenergie, met weerom dramatische kwartaalresultaten. Vestas tuimelt 10 procent in Kopenhagen, naar het laagste peil sinds 2003 en 93 procent onder de piek van 2008. De Spaanse rivaal Gamesa noteert in Gamesa op een nieuw diepterecord sinds de beursgang in 2000.

Voor de Brusselse beurs zou Electrawinds de eerste nieuwkomer zijn sinds Movetis in december 2009. Het biotechbedrijf bleef evenwel maar acht maanden genoteerd.

Electrawinds is gespecialiseerd in elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energiebronnen. Het werd opgericht in 1998 als een familieonderneming en heeft zijn hoofdzetel in Oostende. De groep ontwikkelt en exploiteert energiecentrales om hernieuwbare energie te produceren uit wind, biomassa en fotovoltaïsche installaties. De groep is actief in twaalf landen. Behalve locaties in België, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Polen en Roemenië ontwikkelt Electrawinds ook projecten in Ierland, het VK, Servië, Zuid-Afrika, Kenia en Namibië.

Vorig jaar boekte de groep een omzet van 116,5 miljoen euro en een operationele kasstroom van 31,1 miljoen euro. Een jaar voordien was dat respectievelijk 110 miljoen en 43 miljoen euro.