Direct naar artikelinhoud

Wereldleiders wijzen Poetin met de vinger

Wereldleiders wezen gisteren naar de Russische president Vladimir Poetin, nu steeds meer erop wijst dat pro-Russische rebellen MH17 neerhaalden. Daarbij kwamen 298 mensen om, onder wie zes Belgen. Zelf ontkent Poetin elke betrokkenheid, maar lijkt akkoord te gaan met een wapenstilstand.

"Een grond-luchtdoelraket werd afgevuurd uit een gebied dat gecontroleerd werd door de pro-Russische separatisten." VS-president Barack Obama liet gisteravond in scherpe bewoordingen verstaan dat de Russische president Poetin mee een verantwoordelijkheid draagt voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airlines, die donderdagnamiddag boven Oekraïne geraakt werd door een grond-luchtdoelraket. De VS-president wees er op dat de separatisten veel steun hebben gekregen uit Rusland met een 'voortdurende stroom' van - soms gesofisticeerde - zware wapens alsook de nodige training om ze te bedienen.

De gebruikte grond-luchtdoelraket zou volgens de VS-inlichtingendiensten van het type SA-11 van Russische makelij zijn, zei VS-ambassadeur Samantha Power eerder op de dag voor de VN-Veiligheidsraad. "Gezien de technische complexiteit van de SA-11 is het onwaarschijnlijk dat de separatisten hebben gehandeld zonder hulp van deskundig personeel. Daarom kunnen wij niet uitsluiten dat Russisch personeel technische hulp heeft geboden bij het bedienen van het systeem", zei ze.

Ook volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet Poetin daarom "zijn aandeel in de verantwoordelijkheid" van de Oekraïense vliegramp op zich nemen. Obama, Merkel en andere wereldleiders riepen gisteren in koor op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne.

De Russische president ontkent elke Russische betrokkenheid maar lijkt wel akkoord te gaan met een wapenstilstand.

Het onderzoek naar de crash gaat intussen verder. Al meldt The Guardian dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de plek van de crash door separatisten zijn tegengehouden en weggestuurd. De rebellen zouden daarbij een schot in de lucht hebben gelost.