Direct naar artikelinhoud

Delphine Boël geen erfgenaam van adoptievader

"Jacques Boël, mijn adoptievader, heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat ik niets erf. Ik ben geen en zal geen erfgenaam zijn van de familie Boël." Dat verklaarde Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, in een recht van antwoord aan Le Soir Magazine op een artikel dat verscheen in november 2012. In het artikel werd vermeld dat Delphine het fortuin van de familie Boël zou erven, aangezien het in België niet mogelijk is om kinderen te onterven. In het boek De 200 rijkste Belgen van journalist Ludwig Verduyn staat de familie Boël op de veertiende plaats, met een vermogen dat geraamd wordt op 760 miljoen euro.

CLB's voerden 15.000 gesprekken over pesten

De Centra voor Leerlingenbegeleiding hebben in het schooljaar 2011-2012 15.410 gesprekken gevoerd over pesten. "Dat is veel", zeggen de centra, maar toch roepen ze ouders en leerlingen op niet te twijfelen om bij hun CLB aan te kloppen. "Want wie erover praat, krijgt hulp. En hoe sneller, hoe beter." De Vlaamse week tegen pesten start vandaag met als thema 'Horen, zien en SPREKEN!'. Jaarlijks worden naar schatting 30.000 jongeren regelmatig gepest. Voor 7.190 van hen kwam een CLB vorig schooljaar op een of andere manier tussenbeide. In 76 procent van de gevallen gaat het om leerlingen tussen 10 en 16 jaar, 37 procent is tussen 13 en 15 jaar.

Ook Hoge Raad voor de Justitie kritisch voor Turtelboom

Nadat een aantal strafpleiters justitieminister Turtelboom (Open Vld) aanvielen in een open brief, toont de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) zich nu 'uitermate bezorgd' over Turtelbooms uitbreiding van het injunctierecht. De HRJ vreest voor willekeur en betreurt het gebrek "aan een wetenschappelijk onderbouwde visie over de strafuitvoering". In haar jongste wetsontwerp breidt Turtelboom het positief injunctierecht, dat haar het recht geeft om de procureur te bevelen een bepaalde zaak te onderzoeken of te vervolgen, uit naar de uitvoering van straffen. "We mogen de minister niet toestaan een eigen appreciatie in de plaats te stellen van die van het openbaar ministerie."

Tabak brengt Belgische staat 2 miljard euro op

De totale opbrengst van accijnzen op tabaksproducten bedroeg vorig jaar 2,01 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. In totaal werden 11,2 miljard sigaretten en 8.261 ton tabak ter beschikking gesteld van de consument. De opbrengst van tabak ligt een flink pak hoger dan de voorbije jaren. De FOD beklemtoont dat het moeilijk is die jaarlijkse statistieken met elkaar te vergelijken, door wijzigingen in de wetgeving in 2010. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de btw die betaald wordt door tabakshandelaars of burgers. Belgische sigaretten zijn bij de duurste van de Europese Unie, maar blijven goedkoper dan in de meeste buurlanden.