Direct naar artikelinhoud

Britse drone: 10 centimeter lang, 16 gram zwaar

Eerst was er het machinegeweer waarmee je in Afghanistan om de hoek kon schieten. Toen kwam de kamikazedrone die zich te pletter vloog op Al Qaidastrijders. Nu is er de minidrone van 16 gram, om de taliban te bespieden.

Drones worden met het jaar kleiner en kleiner. Maar de Britse minidrone waarmee soldaten in de Afghaanse provincie Helmand sinds kort opereren, slechts 10 centimeter klein, is wel héél erg klein.

Het tuigje past in de hand en lijkt verdacht veel op de populaire speelgoedhelikoptertjes die bij Bart Smit te koop zijn. Alleen is de 'Black Hornet Nano' niet om mee te spelen. Met een snelheid van maximaal 35 kilometer per uur zoemt de heli-drone om de hoek van een gebouw om talibanschutters te filmen. Ook wordt hij ingezet om een weg te inspecteren of gebouw te bekijken.

"Black Hornet biedt ons het voordeel van bespieden met de palm van je hand", bejubelde de Britse staatssecretaris voor Defensie Philip Dunne onlangs de Noorse miniheli. Net als met de speelgoedversies besturen de soldaten de drone met een joy-stick. Het helikoptertje reikt tot bijna een kilometer en kan zeker een halfuur vliegen.

Genoeg om de vijand op te sporen als je op patrouille een weg wil oversteken, maar vreest dat de taliban je staan op te wachten. Het Britse leger is zo enthousiast dat er straks 160 van dergelijke drones gaan rondzoemen. Kosten: zo'n 21 miljoen euro. Terwijl het helikoptertje, dat op batterijtjes werkt, dichterbij vliegt kunnen de soldaten dankzij de camera in de neus helder zien wat er gebeurt. De minidrone heeft al Britse levens gespaard omdat soldaten zich niet meer bloot hoeven te stellen aan hen opwachtende talibanstrijders. "Hij is zo klein en stil, dat de bevolking hem niet eens kan zien of horen", aldus commandant Adam Foden van een Britse verkenningseenheid deze week in de krant The Mirror. De oorlog in Afghanistan is tot nu toe een dankbaar oefenterrein geworden voor nieuwe wapens. Zo opereren Amerikaanse soldaten er ook met een kleine wegwerpdrone, voorzien van een licht explosief. De drone-technologie neemt zo'n vlucht dat ook de Amerikaanse marine haar toevlucht zoekt tot onbemande toestellen.