Direct naar artikelinhoud

Tunesische premier ontbindt regering na moord op opposant

De Tunesische premier Hamadi Jebali wil de regering ontbinden om die te vervangen door een klein, technocratisch kabinet. Dat verklaarde Jebali na de moord op de Tunesische oppositieleider Chokri Belaid.

Jebali deed de aankondiging gisteravond in een televisietoespraak, in een poging om de explosieve situatie in Tunesië enigszins te ontmijnen. Een regering van nationale eenheid, bestaande uit partijloze technocraten, moet de islamitische Ennahdapartij vervangen en nieuwe verkiezingen voorbereiden. Aanleiding voor de plotse zet is de moord op een van de meest prominente oppositieleiders van het land, Chokri Belaid. Als reactie op de moord heeft de oppositie in Tunesië voor vandaag opgeroepen tot een algemene staking.

De 48-jarige leider van de linkse Democratische Patriottische Partij werd gisteren bij zijn huis doodgeschoten, toen hij naar zijn werk wilde gaan. De drie mannen die vanuit een zwarte auto op hem schoten, wisten te ontkomen. De aanslag is niet opgeëist. De politicus overleed in het ziekenhuis.

De moord op Belaid leidde op veel plaatsen in Tunesië tot spontane demonstraties, waaraan de politie met traangas een einde probeerde te maken. Kantoren van de regeringspartij Ennahda werden bestormd en in brand gestoken. Belaid gold als een voornaam criticus van deze islamitische partij. In de hoofdstad Tunis betoogden twintigduizend aanhangers. In Sidi Bouzid, waar eind 2010 de opstand tegen dictator Ben Ali begon, werd betoogd 'om een tweede revolutie'. De weduwe van Belaid beschuldigde de regering ervan achter de aanslag te zitten: "Wij hebben diverse keren het ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd. Sommige moskeeën vroegen onomwonden om zijn dood."

Dinsdag had Belaid in een toespraak nog het politieke geweld in zijn land veroordeeld. Hij wees daarbij op de rol van 'huurlingen' van Ennahda, die bijeenkomsten van zijn politieke partij verstoorden.

De regering ging niet in op de beschuldiging van Belaids weduwe en sprak bij monde van premier Hamadi Jebali zijn afschuw uit over deze 'terroristische daad'. President Marzouki sprak op bezoek in Straatsburg over een 'haatdragende moord' op een 'jarenlange vriend'. "Er zijn veel vijanden van de vreedzame revolutie. En ze zijn vastbesloten om die te laten mislukken."

Tunesië ging in 2011 voorop in de Arabische Lente, toen dictator Ben Ali na langdurige protesten van de bevolking gedwongen was naar Saoedi-Arabië te vluchten. De onder Ben Ali verboden islamitische partij Ennahda kwam na verkiezingen aan de macht, maar in de afgelopen maanden is het land in een politieke crisis komen te verkeren. Pogingen de regering te versterken met andere politieke partijen liepen op niets uit. De moord op Belaid compliceert de situatie verder. De gehele linkse oppositie trekt zich nu terug uit de grondwetgevende vergadering, die werkt aan een nieuwe grondwet.

De linkse politicus Chokri Belaid was ook jurist en mensenrechtenactivist. Volgens de Franse president Hollande heeft de moord 'Tunesië beroofd van een van zijn dapperste en vrijste stemmen'.