Direct naar artikelinhoud

Banken openen maandag deuren

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de hoeveelheid noodsteun die aan Griekse banken kan worden verleend vergroot met 900 miljoen euro, tot ruim 90 miljard. Daardoor zullen de banken, na ruim twee weken gesloten te zijn, opnieuw de deuren kunnen openen.

Het besluit om de banken meer steun te verlenen hangt volgens ECB-topman Mario Draghi, die pleit voor een schuldverlichting, samen met de nieuwe lening die Griekenland door de eurolanden in het vooruitzicht is gesteld. De banken zijn al ruim twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet verder wilde verhogen. Onderminister van Financiën Dimitris Mardas maakte bekend dat de banken maandag weer opengaan.

Draghi wees beschuldigingen dat de ECB de bankencrisis in Griekenland in de hand heeft gewerkt van de hand. Hij haalde de ruime steun aan die de afgelopen maanden is verleend, waardoor de ECB nu een blootstelling van 130 miljard euro heeft ten opzichte van de Griekse bankensector.

Verdere integratie

"De Griekse schuldencrisis toont de kwetsbaarheid van de eurozone en de behoefte aan een sterkere integratie binnen de munteenheid", zegt Draghi. "Deze unie is imperfect, en imperfectie is fragiel, kwetsbaar en levert niets op. De toekomst moet beslissende stappen laten zien op het gebied van verdere integratie."

Griekenland heeft een aanvraag gedaan voor een lening uit het noodfonds ESM van circa 86 miljard euro voor drie jaar. De eurogroep is akkoord met deze aanvraag, maar een aantal parlementen moet nog wel goedkeuring geven. Als dat is afgerond, krijgen de experts van de geldschieters, waaronder de Europese Commissie, het mandaat om te gaan onderhandelen over dit derde steunpakket.

De eurolanden roepen Griekenland op voor 22 juli een andere reeks hervormingen door te voeren, zoals werd afgesproken tijdens de Europese top van afgelopen weekeinde. Eén daarvan, een verhoging van de btw-tarieven, gaat komende maandag in.

De ministers van Financiën van de eurolanden spraken volgens persbureau Bloomberg ook af dat Athene kan rekenen op 7 miljard euro uit een speciaal EU-potje, het EFSM. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker stelde dat Griekenland een kortetermijnlening krijgt van de Europese Unie om tot half augustus aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Zo moet er een flinke lening bij de Europese Centrale Bank worden afgelost en staat er nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds.