Direct naar artikelinhoud

Gouden Schoen voor Mbokani

Op het palmares van de Gouden Schoen staat nu ook de eerste Congolese naam. Dieumerci Mbokani (27) is gisteravond gekroond tot Gouden Schoen 2012. Mbokani aanhoorde het nieuws op de Africa Cup in Zuid-Afrika, terwijl op het podium in Vilvoorde de trofee in ontvangst werd genomen door Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock en ploeggenoot Kouyaté.

De Gouden Schoen, de prestigieuze voetbaltrofee, blijft in het Astridpark. Dieumerci Mbokani is de opvolger van Matias Suárez. Met een indrukwekkende overmacht, meer dan tweehonderd stemmen voorsprong, haalde Mbokani het voor Racing Genk-spits Jelle Vossen en zijn ploeggenoot Silvio Proto. Het is nooit eerder gebeurd dat een doelman van Anderlecht in de top drie van het referendum eindigde. Paars-wit heeft verder nog Suárez, Biglia en de jonge Dennis Praet in de top elf. Van een dominantie gesproken.

Africa Cup

Een lach van oor tot oor, ogen vol glinstering en een wel heel erg warme zoen van vrouwlief. Dieumerci Mbokani had zijn Gouden Schoen zo graag echt in handen gehad, maar moest zijn verkiezing noodgedwongen vieren in het verre Zuid-Afrika. "Bedankt, heel erg bedankt", stamelde de overdonderde spits van Anderlecht.

Dat hadden we in 59 jaar Gouden Schoen nog niet gezien: een winnaar die gevierd werd met tamtamgeroffel, vuvuzela's en Afrikaanse dans. Dieumerci Mbokani is de eerste Congolees die de prestigieuze trofee wint en dat zorgde voor een bijzonder feestje.

De 9.700 kilometer van Port Elizabeth naar Brussel leken gisteren niet eens zo ver. Via een satellietverbinding kon Mbokani het hoogtepunt van de tv-uitzending live volgen. Omgekeerd zagen honderdduizenden kijkers hoe nerveus de aanvaller van Anderlecht wel was. Op het moment suprême volgde een emotionele ontlading: een diepe zucht, een grote glimlach en een gebald vuistje.

Vrouw Marlène slaakte een hoge gil en vloog haar winnaar meteen om de hals. Een hete zoen volgde, met de tv-camera's er bovenop. Op de achtergrond troepten Congolese vrienden, supporters en collega's samen en begon een instant feestje. Tamtamgeroffel, wilde kreten, snelle dans: zo kleurrijk en vrolijk werd de Gouden Schoen nog nooit gevierd.

Alleen de winnaar wist niet goed wijs met zijn gevoelens. Mbokani kon amper een paar woorden uitbrengen. "Ik wil iedereen bedanken", stamelde hij. "De supporters van Anderlecht, de club, mijn trainers, ook Ariël Jacobs, mijn ploegmaats, mijn goede vriend Cheikh Kouyaté, het Congolese volk."

Ook Peter Smeets en Jean-François Lenvin, van de sociale dienst van Anderlecht, kregen een bedanking. Zij begeleiden Mbokani al sinds zijn terugkeer naar België. De Congolees betrok zelfs zijn bondscoach, Claude Le Roy, in de hulde. De Fransman had zijn spits speciaal een vrije avond gegeven om het gala in Vilvoorde te kunnen volgen.

Kort feestje

Een mooi gebaar, want Congo speelt vandaag zijn tweede groepsmatch op de Africa Cup. "Na de zege tegen Niger ga ik dit vieren", zei Mbokani, stilaan bekomen van de grootste emotie. Meer kon en mocht hij niet vertellen. Trainer Le Roy had op voorhand geëist dat de aanvaller een kwartier na de bekendmaking van de winnaar alweer in bed zou liggen.

Zo werd Mbokani verplicht om snel afscheid te nemen van zijn dolgelukkige vrouw en zoontje Jess. Zo gaat dat als de sportieve plicht roept, ook bij een Gouden Schoen. Het feestje aan het zwembad van het Brookes Hill Suites Hotel was dus even kort als krachtig. In Brussel daarentegen werd de champagne ontkurkt. Collega Cheikhou Kouyaté hield het sober, maar had de breedste glimlach van allemaal.

"Het is een hele eer dat Mbokani mij de trofee in ontvangst liet nemen", zei de Senegalees. "Iedereen was hier, de trainer, de manager, de voorzitter, maar ik mocht op het podium. Dat is heel speciaal. Jammer dat Dieu hier zelf niet was. Maar weet je wat, ik heb een idee: kunnen jullie zijn hoofd niet op mijn foto kleven? (giert het uit) Ik denk dat ik even blij ben voor Dieu als hijzelf. Wij zijn geen vrienden, wij zijn als broers. Wij kunnen altijd bij elkaar terecht."

Met 401 punten hoort Mbokani bij de vijf strafste Gouden Schoenwinnaars aller tijden. De Belgische voetbalwereld was duidelijk unaniem bij het stemmen: de spits van Anderlecht is de oververdiende winnaar. Dat zal ongetwijfeld een heerlijke gedachte geweest zijn om mee in slaap te vallen. Vier jaar geleden was Mbokani nog diep ontgoocheld, toen hij als topfavoriet slechts zesde eindigde. De komende dagen, weken en maanden zal hij dubbel en dik kunnen genieten van zijn Gouden Schoen.