Direct naar artikelinhoud

Gelieve nog even te betalen alstublieft

De afschaffing van het kijk- en luistergeld: het idee werd gelanceerd door Vlaams minister-president Dewael, handig opgepikt in de stuntgalerij van diens vice-minister-president Steve Stevaert annex de ganse SP, en vorige week in een federaal principeakkoord gegoten. Formeel is er nog geen enkele harde beslissing genomen en die zou er volgens de positiefste prognoses pas begin 2002 zijn, maar de Vlaamse Ombudsdienst en de Dienst Kijk- en Luistergeld worden nu al overstelpt met vragen en boze opmerkingen van mensen voor wie de al langer omstreden belasting blijkbaar al afgeschaft is.

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

De chronologie van het mysterie kijk- en luistergeld begint eind april van dit jaar, bij de voorstelling van het jaarrapport van Vlaams Ombudsman Bernard Hubeau, op volle toeren te draaien. Uit het rapport blijkt dat ongeveer een derde van alle 778 ontvankelijke klachten over het kijk- en luistergeld handelt. Bij de voorstelling van het rapport in het Vlaams Parlement duikt minister-president Patrick Dewael (VLD) in het gat: "Het kijk-en luistergeld is 'burgeronvriendelijk'".

De discussie is geopend. Vlaams vice-minister-president Steve Stevaert ruikt zijn kans. In een interview in een populair weekblad midden juni noemt de SP-minister het kijk- en luistergeld een "tang op een varken", dat beter meteen wordt afgeschaft. SP-voorzitter Janssens neemt het pleidooi voor de afschaffing meteen op als "hard punt" voor de socialisten in het debat rond de belastinghervorming. De afschaffing wordt uitgespeeld als een 'sociale maatregel' en dus SP-thema bij uitstek, gekruid met termen als 'ouderwets', 'asociaal' en 'onrechtvaardig'. Eind september is Stevaert, 8 oktober in het achterhoofd, in verschillende media nogmaals 'formeel': het kijk- en luistergeld wordt afgeschaft. Niet meer, niet minder.

De timing kon niet moeilijker vallen. De inning van het kijk- en luistergeld gebeurt in twee fases. Voor alle Belgen in de categorie 'achternaam beginnend met A tot J' geldt 1 april, met 31 mei als uiterste betaaldatum. Voor de 'achternamen beginnend met K tot Z' liggen de aanslagen op 1 oktober in de brievenbus, met als uiterste betaaldatum 31 november. "Het vervelende was inderdaad dat de mensen die berichten eind september moesten lezen en horen op het moment dat wij net twee miljoen aanslagbiljetten hadden verstuurd", zucht Yves Hanson, binnen het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap verantwoordelijk voor 'fiscaliteit' en dus ook het kijk- en luistergeld.

De problemen volgden snel. "Het aantal telefoons en brieven naar onze dienst in Aalst (waar de inningszetel van de 'Belastingdienst voor Vlaanderen, Kijk en Luistergeld' ligt, PG) is sindsdien gevoelig gestegen", gaat Hanson voort. "Er waren zelfs mensen die dachten dat ze een valse factuur in de brievenbus hadden gekregen. Voortdurend worden onze controleurs ook aangeklampt met vragen als: 'Wat komt u nog doen? Dat was toch afgeschaft.' Voorlopig schept het geen onoverkomelijke problemen, maar we kunnen deze verwarring in elk geval niet aanvaarden als 'verzachtende' reden voor het niet betalen van het kijk- en luistergeld."

Ook bij de Vlaamse Ombudsdienst regende het inmiddels vragen en klachten. "Naargelang er berichten in de media verschenen, steeg het aantal oproepen, maar de laatste weken is het toch zeer opvallend. Vandaag nog, tussen tien en twaalf en vóór de verschillende journaals, waren al onze lijnen constant bezet. En steeds hetzelfde thema: is dat kijk- en luistergeld nu afgeschaft of niet? Het is blijkbaar erg moeilijk om over zoiets duidelijkheid te verschaffen. Volgens ons moeten politici leren zorgzaam te zijn in het lanceren van voornemens die pas veel later beslissingen kunnen zijn."