Direct naar artikelinhoud

Parket in beroep tegen vrijlating Albert Barrez

Turnhout

Belga

De raadkamer van Turnhout heeft vrijdagmiddag beslist dat Albert Barrez voorlopig vrij kan komen. De raadkamer is het met de verdediging van de moordenaar van Karel Van Noppen eens dat na ruim vier jaar voorhechtenis de grens van de redelijke termijn is overschreden. Het parket tekende echter beroep aan, zodat Barrez zeker nog twee weken in de cel blijft.

Toch noemt advocaat Pol Vandemeulebroucke het signaal van de raadkamer "significant".

"Mijn cliënt is sedert een half jaar niet meer verhoord. Behalve dan vorige maand, toen ze hem vroegen waar hij de inspiratie voor zijn boek (Operatie zieke koe) heeft gehaald. Dat moeten ze maar in het boek lezen, of aan coauteur Jan Heuvelmans vragen. Dat het zo lang duurt voor het tot een assisenproces komt, ligt niet aan Barrez. In zijn boek heeft hij alles geschreven wat hij weet en is hij zelf op speurtocht gegaan naar de opdrachtgevers."

Volgens het Europees verdrag voor de rechten van de mens is langer dan twee jaar moeten wachten op een proces een schending van de mensenrechten.

Barrez vraagt sedert enkele maanden al om voorlopig vrij te komen. "Ik weet dat ik schuldig ben. Wanneer het tot een proces komt en het onderzoek niet wordt afgeschoten, mag ik me aan een lange celstraf verwachten. Wanneer ik daarna vrijkom, ben ik een vreemde geworden voor mijn drie zonen. Geef me de gelegenheid om het contact niet te verliezen en om me voor te bereiden op een verdiende straf", zei hij aan de coauteur van zijn boek tijdens diens jongste bezoek in de gevangenis.

Op dit ogenblik zitten nog drie andere verdachten in voorhechtenis in dit dossier: Carl De Schutter, opdrachtgever en leverancier van het wapen, en de vetmesters-veehandelaren Germain Daenen en Alex Vercauteren, die er eveneens van verdacht worden de opdracht tot de moord op Van Noppen te hebben gegeven. Zij ontkennen elke betrokkenheid.