© ss

2016 wordt wellicht het warmste jaar ooit

Dit jaar wordt wellicht het warmste jaar ooit, met temperaturen die gemiddeld 1,2 graden hoger waren dan die van het pre-industriële tijdperk - de periode tussen 1850 en 1900. De kans is groot dat het record uit 2015 daarmee stevig aan diggelen wordt geslagen. Dat staat te lezen in een rapport van de World Meteorological Organization (WMO).

De temperaturen tussen januari en september van dit jaar lagen 0,88 graden Celsius boven het gemiddelde van referentieperiode 1961-1990. Vooral in de eerste maanden van het jaar gingen de temperaturen de hoogte in, als gevolg van het krachtige El Niño-fenomeen.

“Maar hoewel de warmte van El Niño stilaan verdwijnt, blijft de planeet wel nog steeds opwarmen”, klinkt het bij een ongeruste Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO.

© rr

In delen van polair Rusland lagen de temperaturen zelfs 6 tot 7 graden boven het gemiddelde. Onder meer Alaska en het noordwesten van Canada zaten 3 graden boven het gemiddelde.

Alarmsignaal rood

Als de huidige lijn zich doorzet, zullen zestien van de zeventien warmste jaren ooit zich in deze eeuw hebben voorgedaan. Het zeventiende was 1998.

Ook de andere alarmsignalen staan op rood. De globale hoeveelheid broeikasgassen stijgt naar nieuwe records en het ijs in de poolgebieden blijft op erg laag niveau, zowel aan het begin van 2016 als in oktober, wanneer het herbevriezen normaal moet beginnen.

Humanitair probleem

“De frequentie en de impact van grote natuurrampen is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen”, zegt Taalas. Volgens de organisatie brengt dat ook steeds grotere humanitaire problemen met zich mee. Zo telde de VN in 2015 zo’n 19 miljoen mensen die op de vlucht waren ten gevolge van de klimaatopwarming, een aantal dat overigens dubbel zo hoog is als het aantal oorlogsvluchtelingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER