Direct naar artikelinhoud

Proces tegen Hells Angels staat op losse schroeven

Een van de verdachten op het proces tegen de Hells Angels in Kortrijk heeft gevraagd de rechters te wraken. Als dat gebeurt, moet het proces helemaal worden overgedaan.

Volgens Joris Van Cauter, de advocaat van hoofdverdachte Christian M., zijn er ongeoorloofde contacten geweest tussen de rechtbank en het federaal parket, dat in deze zaak de rol van het openbaar ministerie op zich neemt. "De rechtbank wilde weten of de zaak kon voortgaan, nu er beroep is aangetekend tegen de beslissing om de zaak niet naar de Franse taalrol te verplaatsen", zegt Van Cauter.

Een griffier stuurde daarvoor in opdracht van de rechtbank een mail naar het federaal parket. Er waren ook telefonische contacten met de openbaar aanklagers Leen Nuyts en Marianne Capelle. "Zulke dingen moeten gebeuren met medeweten van alle partijen", zegt Van Cauter. "Wel, ik ben hier niet in gehoord." Van Cauter kwam pas vorige week op de hoogte van de contacten toen hij het dossier ging inkijken.

Voor de correctionele rechtbank in Kortrijk staan momenteel acht leden van de Hells Angels en de motorclub Red Devils terecht. Ze moeten zich verantwoorden voor een drievoudige moordpoging op de rivaliserende Outlaws.

De feiten dateren van oktober 2009, toen vier Hells Angels vanuit een voorbijrijdende auto het vuur openden op drie leden van de Outlaws die voor hun clubhuis in Aalbeke stonden. De Outlaws raakten zwaargewond, maar ontsnapten miraculeus aan de dood.

Aanleiding voor de schietpartij was een schram op de motor van Red Devils-voorzitter Johan F. Zijn voertuig was een dag voor de feiten omvergeduwd door een Outlaw. De Hells Angels en de Outlaws vechten al jaren een bendeoorlog uit, die in wezen over niets meer dan territoriumdrift lijkt te gaan.

Het onderzoek vorderde aanvankelijk erg traag omdat de motards zich beriepen op de omerta: de zwijgplicht die alle motorclubs huldigen, zeker tegenover de politie. Pas toen de Fransman Remi G. uit de Hells Angels stapte kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Ook telefonie-onderzoek bracht uitsluitsel over de mogelijke betrokkenen.

Doordat de wraking van de rechtbank is gevraagd, kon het proces gisteren niet worden voortgezet. Dat was dubbel pijnlijk omdat Remi G. gisteren zou getuigen. Er was lang gespeculeerd over zijn komst, maar G. maakte gisteren toch zijn opwachting in de Kortrijkse rechtbank. Via een achteringang werd hij de rechtszaal binnengeleid, waar hij op het gehoon van zijn vroegere spitsbroeders werd onthaald.

Dat de advocaat van de hoofdverdachte speciaal zou hebben gewacht tot gisteren om zijn wrakingsverzoek in te dienen, weerlegde hij in alle toonaarden. "Dit komt mijn cliënt eigenlijk helemaal niet goed uit", zegt Joris Van Cauter. "Christian M. wil niets liever dan de confrontatie met de spijtoptant aangaan." De verdediging van M., tegen wie 20 jaar cel is gevorderd, komt erop neer dat Remi G. 'leugens' vertelt.

Slechts twee beklaagden zijn in dit dossier nog aangehouden. Behalve Christian M. gaat het om Jean-Michel G., bijgenaamd 'Adolf', omdat hij een tatoeage van Hitler heeft. Toen ze gisteren werden weggeleid door de zwaarbewapende politie, begonnen de aanwezige Hells Angels luidkeels 'AFFA!' te scanderen, de afkorting voor 'Angels Forever, Forever Angels'.

De Kortrijkse rechtbank was voor het proces omgeturnd tot een versterkte vesting. Alle bezoekers werden bij het binnenkomen gefouilleerd en moesten hun gsm afgeven. Camera's waren niet toegelaten in de rechtszaal, die voor de helft was gevuld met undercoveragenten met oortjes. In de straten rond het gerechtsgebouw patrouilleerden zwaantjes en politie te paard.

De rechter heeft nu 48 uur de tijd om op het wrakingsverzoek te antwoorden. Trekt hij zich niet terug, dan verhuist het dossier naar het Hof van Beroep in Gent. Als dat beslist dat de onpartijdigheid van de rechtbank geschonden is, moet de zaak helemaal worden overgedaan, tot de dagvaardingen toe.