Direct naar artikelinhoud

N-VA en Groen in moddergevecht over kinderopvang Almaci

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker beschuldigt Groen-voorzitter Meyrem Almaci ervan dat ze haar kinderopvang tijdens de gemeenteraad wilde inbrengen. Nu komt hij naar eigen zeggen met bewijzen. 'Een lastercampagne', zegt Groen.

Al meer dan een week probeert Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) op zijn blog te bewijzen dat Groen niet zuiverder is dan een andere partij. Ook Dedecker gruwelt van affaires zoals Kazakhgate en Samusocial, maar hij stoort zich eraan dat de partij Groen "zich profileert als blozende maagd".

In een van de blogposts uit de reeks #toenmetgroen schrijft Dedecker dat Meyrem Almaci haar kinderopvang tijdens gemeenteraadszittingen en commissievergaderingen wou laten terugbetalen. "Die cumul met het parlementair mandaat maakt het er blijkbaar niet makkelijker op...", schrijft Dedecker.

Tot het voorjaar van 2015 was Almaci zowel volksvertegenwoordiger als lid van de Antwerpse gemeenteraad. Dat lokaal mandaat gaf ze op toen ze partijvoorzitter werd. Omdat De Standaardschreef dat Almaci het bericht van Dedecker ontkende, komt die nu met bewijzen.

"Wij hebben uw vraag over het terugbetalen van kinderopvang tijdens raads- en commissiezittingen goed ontvangen", zo staat in een schriftelijk antwoord van het stadsbestuur aan Almaci. "Wij zijn van mening dat deze toelage inderdaad voorzien is, maar uitsluitend voor specifieke gezinssituaties (...) Om die reden zijn wij van mening dat wij niet kunnen ingaan op uw vraag."

Enkel die laatste zin in de brief suggereert dat het om een persoonlijke vraag ging en geen algemene. Groen zegt dat niet Almaci zelf, maar een medewerker had gevraagd om een verduidelijking van het reglement. In algemene termen, niet voor de kinderen van Almaci. Het reglement was een jaar eerder gewijzigd, tot dan was kinderopvang terugbetaald.

Dedecker is dan weer zeker van zijn zaak. In interne mails schrijven stadsambtenaren dat "mevrouw Almaci graag de kosten voor kinderopvang wil laten terugbetalen door de stad". Je kan je afvragen of dat een jaar na de reglementswijziging een problematische vraag is.

Welles-nietes

Groen heeft dan ook niet veel zin om zich te laten meeslepen in een welles-nietesdiscussie. "De N-VA kan beter werk maken van politieke vernieuwing en wetten en decreten daarvoor stemmen in plaats van blogs te schrijven en een lastercampagne te betalen", zegt woordvoerder Jonas Dutordoir.