Direct naar artikelinhoud

Onyekuru via Everton naar Anderlecht

€8 miljoen

Henry Onyekuru speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor Anderlecht. De landskampioen huurt de Nigeriaanse aanvaller voor één seizoen van Everton, dat Onyekuru definitief overneemt van Eupen. Everton betaalt om en bij de 8 miljoen euro.

Dat Anderlecht Onyekuru binnenhaalt, mag als een heuse stunt worden beschouwd. Want de andere kapers waren niet min: Arsenal en West Ham onder meer. Vorige zondag was The Sun er nog van overtuigd dat Onyekuru naar Arsenal zou trekken. Maar de Engelse krant kent wellicht Mogi Bayat nog niet. Een paar maanden geleden kreeg de makelaar een mandaat van Eupen om Onyekuru te verkopen. En zoals Gent-voorzitter Ivan De Witte onlangs in een interview vertelde: "Voor Anderlecht gaat het hart van Mogi altijd iets sneller slaan."

Eupen vroeg 8 miljoen voor Onyekuru en dat is een bedrag dat Anderlecht nooit op tafel zou leggen voor een speler uit de Belgische competitie. Dus moest Bayat op zoek naar een club die zou openstaan voor een verhuur aan Anderlecht. Dankzij collega Christophe Henrotay kwam Bayat bij Everton terecht, waar Henrotay in het verleden al Mirallas en Lukaku stalde. Henrotay onderhoudt nauwe vriendschapsbanden met de voorzitter van Everton, Bill Kenwright.

Een uitleenbeurt aan Anderlecht komt zowel Everton als Onyekuru goed uit. De Nigeriaan kreeg wel een verblijfsvisum voor Engeland, maar een werkvergunning kon de flankaanvaller nog niet vast krijgen. Hij voldoet nog niet aan de voorwaarden, zo heeft hij nog niet genoeg interlands gespeeld voor zijn land. Bij Anderlecht krijgt Onyekuru de kans om Champions League te spelen, zich op het internationale toneel te tonen en zo een volwaardig Nigeriaans international te worden. Bovendien was het de vraag of een onmiddellijke overstap van Eupen naar Everton sportief gezien niet te groot was geweest voor de nog frêle Nigeriaan. Een tussenstop via Anderlecht is dus ook op sportief vlak de beste oplossing voor alle partijen.

Na Kums, Gerkens en Sels is Onyekuru de vierde zomertransfer van Anderlecht. Coach René Weiler krijgt wat hij vroeg. Meer versterking lijkt er pas te zullen komen mocht een van de huidige sterkhouders vertrekken in het Astridpark.