Direct naar artikelinhoud

Koran ontdekt die zo oud is als profeet Mohammed

In Groot-Brittannië zijn twee bladzijden opgedoken van wat weleens de oudste koran kan zijn die tot dusver is ontdekt. Experts reageren euforisch.

Het perkament waarop de teksten staan, is afkomstig van een dier dat ergens rond het jaar 600 leefde. De inhoud van de Koran werd volgens de islamitische overlevering pas na het jaar 610 aan Mohammed geopenbaard.

De bladzijden, geschreven in een vroege vorm van het Arabische schrift, zaten ingebonden in een ander antieke exemplaar. Het manuscript is eigendom van de universiteit van Birmingham en maakt deel uit van een collectie van ruim 3.000 oude documenten. Die werden begin vorige eeuw in het Midden-Oosten verzameld door de Iraakse historicus Alphonse Mingana.

Kennis van de profeet

Experts zijn in alle staten. "Degene die dit heeft opgeschreven, kan de profeet Mohammed best weleens hebben gekend", juicht hoogleraar christendom en islam David Thomas van de universiteit van Birmingham. "Hij heeft hem waarschijnlijk gezien, heeft hem misschien nog horen preken. Hij kende hem misschien persoonlijk, en dat is best een gedachte om even op te kauwen."

De pagina's werden enige tijd geleden herontdekt door een promovendus. Koolstofdatering van het perkament wees uit dat het dateert van de periode 568-645 na Christus. Dat betekent dat het dier waarvan het perkament afkomstig is, waarschijnlijk tegelijk met Mohammed (ca. 570-632) leefde.

De tot dusver oudst bekende koranfragmenten staan op stukken perkament die dateren uit het midden van de 7de eeuw, dus enkele tientallen jaren na Mohammeds dood. Vorig jaar nog dook er in Tübingen een manuscript op, geschreven op perkament uit de periode 650-675. Welke tekst precies de oudste is, valt onmogelijk te zeggen.