Direct naar artikelinhoud

Tot vier jaar cel voor plastic zakjes in Kenia

Een plastic tasje gebruiken in Kenia? Daar staat vanaf nu een fikse straf op, tot maximaal 32.500 euro boete of vier jaar cel. De strengste wet ter wereld tegen plasticvervuiling moet de schade aan het milieu beperken.

De gedachte achter de wet is dat plastic oceanen en aardbodem vervuilt. Het kan in de voedselketen van de mens belanden via bijvoorbeeld vis en slachtvee. Plastic tasjes kunnen er vele jaren over doen om te vergaan. De vraag is of het verbod in de praktijk zal werken. Alleen al Keniaanse supermarkten verdelen volgens de VN elk jaar 100 miljoen zakjes.

Minister Judi Wakhungu heeft al laten weten dat er bij overtredingen niet naar alle 45 miljoen inwoners van Kenia wordt gekeken. Hij wil de 'gewone man' ontzien en zich vooral richten op producenten en distributeurs van plastic tasjes.

Wie binnenkort naar Kenia vliegt, hoeft niet bang te zijn om achter de tralies te verdwijnen door een duty free-zakje, al moeten die bij aankomst wel netjes worden ingeleverd.

Kenia gaat zo de richting uit van buurland Oeganda, waar plastic tasjes in 2015 zijn verboden. Grote supermarkten verpakken er boodschappen in alternatief materiaal, hoewel plastic tasjes in buurtwinkels en op straatmarkten wel volop verkrijgbaar zijn. Rwanda bewijst dat een algeheel verbod op plastic tasjes wel uitvoerbaar is, maar daar oefent de staat strikte controle uit over haast de gehele maatschappij.

Corruptie

Deskundigen twijfelen aan de impact van de nieuwe wet. Zij menen dat Kenia beter kan inzetten op recycling. Als Kenia er al in zou slagen fabrikanten te laten stoppen met het produceren van plastic zakjes, dan ontstaat er een "illegale markt" van tasjes "die het land in worden gesmokkeld", schreef milieuactiviste Daniella Maroma in de krant Daily Nation, die Kenia's corruptie noemt als voor de hand liggende verklaring.

Grote supermarkten kunnen misschien gedwongen worden om plastic tasjes in de ban te doen, de meeste Kenianen doen hun inkopen op informele straatmarkten. Daar zal behoefte blijven aan tasjes van plastic die steviger zijn dan de papieren varianten of de stoffen tasjes die sommige supermarkten nu (soms tegen betaling) gaan aanbieden.