© REUTERS

Modeketen American Apparel vraagt opnieuw bescherming aan

De Amerikaanse modeketen American Apparel zit opnieuw in slechte papieren. Het bedrijf uit Los Angeles heeft maandag in de Amerikaanse staat Delaware gerechtelijke bescherming aangevraagd. In oktober 2015 kreeg het bedrijf al eens bescherming, waarna een doorstart volgde. Ditmaal zou de Canadese t-shirtproducent Gildan het merk overnemen, maar niet de winkels. American Apparel heeft ook één winkel in Antwerpen.

gjs

American Apparel kampte de voorbije jaren al langer met een tegenvallende verkoop. De reddende hand komt ditmaal van Gildan. Dat bedrijf kondigde eveneens maandag aan dat het een voorakkoord op zak heeft om American Apparel binnen te halen. Gildan wil 66 miljoen dollar (61 miljoen euro) betalen voor de merkrechten en bepaalde activa. De winkels zouden niet mee overgaan.

Mogelijk legt de rechtbank wel een veiling op voor de verkoop van het bedrijf. In dat geval zou het Gildan-bod het startbod vormen, maar komen er dus mogelijk kapers voor de kust. De modeketen steunt wel het bod, zo blijkt uit een brief aan de werknemers.

Allereerst heeft American Apparel wel een lening van 10 miljoen dollar nodig om de werking te verzekeren. Zonder zou het geld binnen twee weken op zijn en volgt het faillissement en de vereffening.

American Apparel heeft drie fabrieken en 110 winkels in de VS. In verschillende andere landen zijn er eveneens winkels, in Europa meer dan twintig. Ook de Antwerpse winkel lijkt dus bedreigd. De webshop is inmiddels gesloten in Europa omdat het bedrijf hier niet langer vasthoudt aan een online aanwezigheid, klinkt het op de website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer