Direct naar artikelinhoud

Jambon: 'Agenten met hoofddoek, dat komt er niet'

Agenten met een hoofddoek kunnen niet. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat daarover geen twijfel bestaan. Hij ziet geen heil in een voorstel van Hans Bonte (sp.a) om korpsen zelf te laten beslissen.

"Bij de politie is neutraliteit verplicht, dus opzichtige religieuze symbolen kunnen niet", stelde Jambon in De zevende dag. "Ook tatoeages, kruisen en dergelijke zijn om die reden niet toegelaten. Het woord zegt het zelf: een uniform moet uniform zijn."

Jambon wil wel werk maken van een zo divers mogelijk politiekorps, dat een afspiegeling moet zijn van de samenleving. "Maar dat doe je niet met symbolen die net de diversiteit en de integratie bemoeilijken. Wel door bijvoorbeeld zo divers mogelijk te rekruteren, wat we ook doen", aldus de minister, die verwijst naar een dergelijk proefproject in Antwerpen dat uitgebreid wordt.

In het VTM NIEUWS trad staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat standpunt bij. Hij verwees ook naar moslimlanden waar politieagentes geen hoofddoek dragen. "Ik vind het vreemd dat er dan hier, met de saus van diversiteit, toegevingen gedaan moeten worden aan religies. Ik verzet me daartegen."

Vilvoorde

Het debat om vrouwelijke agenten toe te laten om een hoofddoek te dragen leeft volop in Nederland. Bij ons liet burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) vorige week al verstaan dat hij er geen probleem mee heeft, zo lang ieder korps zelf maar kan beslissen of ze het toelaten.

In Brussel is dat in ieder geval niet aan de orde, zo zegt burgemeester Yvan Mayeur (PS). Hij ontkent zo eerdere berichten dat er in de hoofdstad plannen bestaan om de hoofddoek toe te laten bij de lokale politie.