© BELGA

Vandeput schrijft open brief: “Beste militairen, ik hoop op jullie te kunnen blijven rekenen”

De vakbonden van het leger betogen dinsdag, op Koningsdag, tegen de aangekondigde verhoging van de pensioenleeftijd voor militairen. Minister van Defensie Steven Vandeput antwoordt de militairen in een open brief, die op zijn website staat.

gjs

Bij de opmaak van de begroting 2017 besliste de regering-Michel op 15 oktober onder meer om de pensioenleeftijd van de militairen vanaf 2017 geleidelijk te verhogen en vanaf begin 2019 een einde te maken aan de voordelige berekeningswijze van het pensioen. Die beslissing zorgt voor ongerustheid bij de militairen. Zij hebben geen stakingsrecht en protesteren dan maar op Koningsdag, voor de soldaten een verlofdag, in Brussel.

“Noodzakelijke beslissing”

“Dit was een nodige en noodzakelijke beslissing, die een antwoord biedt aan de uitdagingen waarvoor de gehele maatschappij staat. De budgettaire uitdagingen op lange termijn en het feit dat we allemaal langer leven, zorgen ervoor dat we allen langer zullen moeten werken - zowel werknemers uit de privésector, ambtenaren als militairen”, schrijft Vandeput in zijn open brief.

“Langer werken - zinvol en werkbaar - kan alleen als we zorgen voor een invulling van jullie loopbanen die afgestemd is op de persoonlijke behoeften en de levensfase waarin jullie je bevinden. Verschillende programma’s hierrond lopen reeds en andere zitten in de pijplijn. Het zijn zaken die de pers niet halen, maar waar veel van jullie collega’s elke dag hard aan werken”, zegt Vandeput.

“Beste militairen, werken voor Defensie is geen doorsnee werk. Ik besef heel goed dat deze regeringsbeslissing impact heeft op uw persoonlijke situatie. Ik heb begrip voor de vaak emotionele reacties die gegeven worden via diverse sociale media. Jullie hebben evenwel een stevige dosis idealisme die maakt dat jullie je voor je land en gemeenschap inzetten. Ik hoop op dat engagement te kunnen blijven rekenen”, aldus Vandeput.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer