Direct naar artikelinhoud

Fillon haalt slag thuis

De Franse presidentskandidaat François Fillon, die verdacht wordt van gesjoemel met schijnjobs, heeft hardnekkig weerstand geboden en haalt zijn slag nu thuis. Hij blijft tot nader order de enige kandidaat van Les Républicains.

Na twee uur vergaderen werd de knoop doorgehakt. Op de zetel van Les Républicains, in Parijs, besliste het politiek comité van de partij unaniem om François Fillon aan te houden als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgende maand.

"Het is tijd dat iedereen zijn koelbloedigheid terugvindt", zei Fillon zelf, die er stralend uitzag. Al dagen lang stond de kandidaat, die volgende week hoogstwaarschijnlijk in staat van beschuldiging zal worden gesteld voor misbruik van overheidsgeld, onder druk om de scepter aan een vervanger door te geven. Honderden getrouwen, onder wie zijn eigenste campagnedirecteur en woordvoerder, keerden Fillon de rug toe. Maar een redelijk succesvolle meeting in Parijs, zondag, overtuigde hem om voet bij stuk te houden.

De episode op het politiek comité was het derde moment in een alweer woelige campagnedag. Eerder gisteren, aan de Parijse rue de Mirosmenil, beraadslaagde ook de electoraal uitgerangeerde maar feitelijke hoofdrolspeler achter de schermen, Nicolas Sarkozy, met zijn luitenanten. Het Sarkozy-kamp beklemtoont dat het Fillons economisch liberale maar ethisch conservatieve lijn steunt, maar vroeg de kandidaat wel "zelf zijn opvolger aan te duiden". Quod non.

Fakkel overnemen

Op een persconferentie in Bordeaux, gisterochtend, onderstreepte oud-premier Alain Juppé, die het centrumverhaal van Les Républicains belichaamt, intussen nogmaals dat hij geen kandidaat is voor het presidentschap.

Bij de rechtse primary's in november vorig jaar was Juppé, maandenlang favoriet voor het Elysée, als tweede uit de bus gekomen. Sinds Fillon in moeilijkheden raakte gingen binnen de partij steeds meer stemmen op om hem alsnog de fakkel te doen overnemen.

Persoonlijk zou Juppé daar niet op tegen zijn geweest, alle peilingen stelden hem in het gelijk. Maar de nog altijd invloedrijke Sarkozisten lustten het 'plan-J' niet: voor hen is Juppé nog altijd synoniem met hun aartsrivaal Jacques Chirac. Ook Sarkozy zelf blijft ervan overtuigd dat de grondstroom van Les Républicains fors rechts van Juppé ligt.

"De kiezer is meer uit op vernieuwing dan op vastheid en ervaring", zei een erg verbitterde Juppé (71) - "acht minuten koude woede", zoals het France 2-journaal hem gisteren omschreef. "Voor mij is het te laat."

De vraag die nu op ieders lippen brandt is wat Juppé, die de complete politieke klasse een veeg uit de pan gaf maar vooral zijn eigen partij niet spaarde, nu zal doen. Vermoedelijk niet veel. Hij blijft de succesvolle burgemeester van de wijnstad. Morgen vindt, alweer in Bordeaux, overleg plaats binnen de centrum-rechtse, aan Juppé gelinkte gelederen van LR. Sommigen blijven daar in een plan B geloven.

Als puntje bij paaltje komt zal een deel van Juppés aanhang echter voor Emmanuel Macron stemmen. De centrumkandidaat krijgt ruggensteun van François Bayrou, die zelf Juppé zou hebben gesteund áls deze de rechtse primary's gewonnen had.

Wasknijper op de neus

Uit trouw aan de partij, om erger te voorkomen vooral, zal een ander deel van Juppés aanhangers, desnoods met een wasknijper op de neus, Fillon volgen. Nog een groep zal zich aansluiten bij wat weleens de grootste kracht in de Franse politiek kan worden: de blanco-stemmers en/of kiezers die hun kat sturen.

Op fora en in de media reageren intussen ook steeds meer burgers: zij zijn woest dat de campagne helemaal aan de zaak-Fillon is opgehangen en dat de politieke inhoud nauwelijks aan bod komt.

De Fransen trekken op 23 april een eerste keer naar de stembus, de tweede en eindronde vindt plaats op 7 mei.