Direct naar artikelinhoud

Transgenderleerlingen in VS mogen wc niet meer zelf kiezen

Amerikaanse transgenders op openbare scholen mogen straks niet meer het toilet gebruiken van hun nieuwe sekse. Die regeling, ingevoerd door Obama, is de zoveelste die president Trump terugdraait.

Persbureau Reuters heeft een concept van een decreet gezien waardoor transgenders het toilet zouden moeten gebruiken van het geslacht waarin ze geboren zijn. President Barack Obama had in mei besloten dat scholen leerlingen moeten laten kiezen naar welk toilet ze willen, maar volgens Trump is die wet juridisch niet waterdicht.

De wc's staan symbool voor de cultuuroorlog tussen progressief en conservatief Amerika, die begon in Houston, in het najaar van 2015. Daar verwierp een meerderheid in een referendum een gemeentelijke verordening die gelijke rechten zou geven aan alle inwoners - ook aan transgenders.

Vervolgens gaf in februari de gemeenteraad in Charlotte, ook een zuidelijke stad, wel groen licht aan zo'n lokale antidiscriminatiewet. Maar dat was buiten de staat gerekend: North Carolina tikte Charlotte hard op de vingers door een wet aan te nemen die stelde dat mensen die als man worden geboren naar mannen-wc's moeten, en mensen die als vrouw worden geboren naar vrouwen-wc's.

Het leverde North Carolina een boycot op van onder meer Pearl Jam, Bruce Springsteen en Cirque du Soleil, en een rechtszaak aangespannen door de federale overheid, die vond dat de burgerrechtenwet uit 1964 werd overtreden. North Carolina spande op zijn beurt een rechtszaak aan tegen de federale overheid, omdat die haar boekje te buiten zou gaan.

Het Hooggerechtshof bepaalde in augustus dat transgenders zich moeten houden aan de wetten van een staat.

Genderneutrale wc's

De discussie over genderneutrale toiletten werd op gang gebracht door Gavin Grimm. Hij werd geboren als meisje, maar voelt zich een jongen. Toen hij zijn school daarover informeerde, was er eerst niets aan de hand.

Na een klacht over zijn gebruik van het jongenstoilet kwam de kwestie echter terecht bij een overkoepelend schoolbestuur. Dat verklaarde de jongens-wc's verboden terrein voor Grimm. Hij moest naar een nieuwe uniseks-wc. Dit om de 'fysieke privacy' van de andere leerlingen te beschermen.

Discriminatie, vonden de scholier en een burgerrechtenorganisatie. Ze stapten naar de rechter en wonnen de zaak. Doordat het schoolbestuur verder procedeerde, kwam de kwestie voor de hoogste rechter. In een tussenuitspraak besloot die dat Grimm zich voorlopig aan de regels moet houden. Over de toiletkwestie lopen nog talloze andere rechtszaken.