© REUTERS

Rusland beschuldigt rebellen in Aleppo opnieuw van gebruik van gifgas

Rusland beschuldigt de Syrische rebellen opnieuw van het inzetten van gifgas in de stad Aleppo. Dat heeft de Russische generaal-majoor Igor Konasjenkov maandag verklaard in Moskou.

gjs

Volgens Konasjenkov zouden zeker dertig soldaten van het Syrische regeringsleger bevangen zijn geraakt door ballonnen gevuld met chloorgas, afkomstig uit gebied dat door de rebellen wordt gecontroleerd. Het is al de tweede keer in vier dagen dat Rusland de oppositie van het gebruik van chemische wapens beschuldigt.

Volgens Konasjenkov zou de Syrische oppositie steeds vaker chloorgas gebruiken tegen Syrische soldaten en de burgerbevolking. De rebellen zelf ontkennen die beschuldigingen steevast. De generaal-majoor spoort de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OCPW) op de aanwijzingen te onderzoeken, een oproep die hij vorige week ook al deed.

De OCPW, die samenwerkt met de Verenigde Naties, kwam in augustus nog met een rapport over het gebruik van chemische wapens in de Syrische oorlog, die nu al vijf jaar aansleept. De Syrische regering heeft volgens de organisatie in twee gevallen chloorgas gebruikt, terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou in de buurt van Aleppo dan weer mosterdgas hebben ingezet. Bewijzen voor het gebruik van chloorgas door de Syrische oppositie zijn er voorlopig dus niet. Konasjenkov beschuldigt de internationale gemeenschap er daarom van te weigeren de waarheid onder ogen te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer