Direct naar artikelinhoud

Ook Nederlandse politici klussen graag bij

Nederlandse burgemeesters klussen samen voor ruim één miljoen euro bij. Een op de drie heeft een betaalde bijbaan.

De ruim 400 burgemeesters die in 2015 bij gemeenten in dienst waren, verdienden samen bijna 1,2 miljoen euro bij. Dat blijkt uit research van RTL Nieuws.

Ton Rombouts van Den Bosch is de absolute grootverdiener onder de Nederlandse burgemeesters. Hij vergaarde boven op zijn jaarsalaris van 126.000 euro (exclusief vergoedingen en toelagen) nog eens bijna 85.000 euro (inclusief onkostenvergoedingen).

Rombouts, die na 21 jaar afscheid neemt als eerste burger van Den Bosch, is niet alleen lid van het parlement (16.500 euro plus 8.100 euro onkosten). Zijn meest lucratieve nevenfunctie is het voorzitterschap van E-Laad.nl, een club die laadpalen voor elektrische auto's voorziet: goed voor 27.000 euro plus 2.000 euro onkosten.

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken is positief over nevenfuncties voor burgemeesters. In de Gemeentewet staat: "In beginsel is het hebben ervan uit maatschappelijk, bestuurlijk en persoonlijk oogpunt positief te waarderen." Wel zijn er grenzen: "Waar dit afbreuk zou kunnen doen aan het aanzien van het ambt en een optimaal functioneren van degene die het vervult."