Direct naar artikelinhoud

'Geef kinderen onder zes jaar géén nootjes'

'Geef geen pindanootjes aan kinderen onder de zes', zo luidt een opmerkelijke waarschuwing van de kinderlongartsen van het UZ-Gent. 'De overheid zou beter de waarschuwing 'Niet geschikt voor jonge kinderen' laten zetten op zakken met pindanootjes.'

Bij de EHBO-opleiding die specialisten van het UZ Gent geven aan medewerkers uit de kinderopvang wordt het alvast benadrukt: de pindanoot is de belangrijkste oorzaak van urgenties voor een kinderlongarts, soms zelfs met fatale gevolgen. "Dat is een te weinig gekend probleem", zegt dr. Filomeen Haerynck. "Alleen al in het UZ Gent zien we jaarlijks tien tot vijftien kindjes die op spoed worden binnengebracht nadat ze zich hebben verslikt in een pindanootje. We houden ons hart vast, nu de communie- en tuinfeesten er weer aankomen. Zet die nootjes alsjeblief buiten het bereik van kinderen", luidt het advies.

Op zich is er niets mis met de voedselveiligheid van borrelnootjes. "Maar bij het eten van pindanootjes en noten in het algemeen vergeten kinderen voldoende te kauwen", zo schetst Haerynck het probleem. "Het gebit van peuters en kleuters is ook nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het moeilijker is om de nootjes fijn genoeg te malen. Gevolg is dat ze zich makkelijk verslikken. Soms zet de pindanoot zich vast in de grote luchtpijpzak. Uitzonderlijk raakt de luchtpijp daardoor helemaal geblokkeerd en raakt het kind in acute ademnood. De zuurstofregulatie van de organen valt dan stil. Ik werk hier sinds 2002 en heb al twee keer een kindje zien sterven door een pindanoot."

Het gebeurt ook dat een splinter van een nootje in de longen belandt. Haerynck: "Het kindje blijft dan constant hoesten. Veelal moeten we het partikeltje dan uit de longen weghalen tijdens een kijkoperatie, al bij al een risicovolle ingreep." Maar soms reageert het kindje uiterlijk niet op een stukje noot in zijn longen en blijft het ermee rondlopen. "Het zout op borrelnootjes zorgt dan voor een extra risico, omdat het in de longen irritatie geeft en een ontsteking veroorzaakt. Nu kun je zo'n nootje niet zien op een foto van de longen. Het probleem wordt meestal pas ontdekt omdat het kindje niet reageert op de klassieke behandeling van een longontsteking. Als de noot ondertussen is vastgegroeid in het longweefsel, moet een chirurg het nootje samen met het aangetaste stukje longweefsel verwijderen".

De longartsen van het UZ willen het miskende risico van pindanootjes aankaarten bij de overheid. "Het lijkt ons zinvol dat een instantie als Kind en Gezin hier een aandachtspunt van maakt om jonge ouders te waarschuwen. Vanuit ons ziekenhuis willen we in de toekomst ook aan de autoriteiten vragen dat ze producenten van pindanootjes verplichten om een waarschuwing op de verpakking te zetten, zoals er ook al een waarschuwing staat op de verpakking van kleine stukjes speelgoed die kunnen worden ingeslikt", aldus nog Haerynck.