Direct naar artikelinhoud

Doe-het-zelvers maken spaarzegels gewoon zelf

Doe-het-zelvers blijken niet alleen handig in huis, maar ook in het (na)maken van zegeltjes. Het zorgt ervoor dat Brico een spaaractie die nog tot 21 augustus zou lopen, vroegtijdig stopzet.

Bij Brico kreeg je de voorbije maand per aankoopschijf van 10 euro een zegeltje voor de actie Bestemming Brico. Vijf zegels gaven recht op een aankoopbon van 5 euro. Tot sjoemelaars besloten om de klevertjes na te maken en probeerden in te ruilen in de doe-het-zelfwinkels. Volgens operations-directeur Rudi Schautteet waren ze makkelijk te herkennen.

De fraude gebeurde op grote schaal, alsof er een professionele bende mee bezig was. "In meerdere filialen probeerden verschillende personen meerdere spaarkaarten in te wisselen. De schade kan oplopen tot in de tien- of zelfs honderdduizenden euro's. We hebben klacht ingediend tegen onbekenden. Zodra de kassierster achterdochtig werd, waren die fraudeurs natuurlijk al snel verdwenen."

Alle deelnemers van de actie werden inmiddels op de hoogte gebracht dat spaarkaarten met geldige zegels wel nog steeds omgeruild kunnen worden. De drastische maatregel die Brico nam, is overigens perfect legaal, want de keten heeft zich in het reglement van de actie perfect ingedekt.

"Voor spaaracties als deze bestaan geen specifieke wetgevende regels", weet Mien Gillis van Unizo. "Wij raden onze leden altijd aan om hun eigen regels heel duidelijk te omschrijven in de algemene voorwaarden. Zo vermijd je problemen zoals met de bonnenman die altijd op zoek ging naar een hiaat in het reglement om daar zijn voordeel mee te doen."

Hoewel Brico dus niets illegaals doet, is er toch al één klacht binnengelopen bij Test-Aankoop. "Volgens het reglement van de actie had Brico perfect alleen de fraudeurs kunnen uitsluiten", stelt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. "Wij hebben in ieder geval nog nooit meegemaakt dat een spaaractie wegens fraude afgebroken wordt."