Direct naar artikelinhoud

'Niet meer tevreden met kwartfinale'

Toby Alderweireld (27) zorgde er mee voor dat de Belgische defensie weer betrouwbaar werd. Tegen Hongarije maakte hij ook nog eens een belangrijke goal. Waarom het nu zo goed loopt bij de Rode Duivels? Er is meer durf dan op het WK.

Toby Alderweireld had 33 interlands met inzet nodig om zijn eerste goal van betekenis te maken voor de Rode Duivels. In zijn zestig wedstrijden voor de nationale ploeg scoorde hij al wel vriendschappelijk tegen Japan, maar zijn goal tegen Hongarije was de eerste in een match die er echt toe deed. De verdediger brak met zijn doelpunt de match open. "Eigenlijk was die goal gemakkelijk", zegt Alderweireld. "Ik liep slim van mijn man weg en het was een heel goede bal van De Bruyne."

Eindelijk een belangrijke goal voor de Rode Duivels. Dat moet deugd gedaan hebben.
Toby Alderweireld: "Als je er in de Premier League jaarlijks vier of vijf maakt als verdediger, heb je het goed gedaan. Maar dan wil je ook voor de nationale ploeg graag scoren. Tegen Ierland was ik er al een paar keer dicht bij, maar ik ben heel blij met deze goal, omdat het een belangrijke is."

De volgende tegenstander is Wales, een ploeg waarvan je de meeste spelers kent uit de Premier League.
"Wales is echt lastig, ik vind het zelfs een van de moeilijkste tegenstanders die we konden treffen. Ze hebben een heel sterk team, het is sowieso een lastig blok. Ze kunnen gokken op de acties van Gareth Bale, maar ook Aaron Ramsey is in grote vorm. Hij is een van de betere voetballers. Met Ben Davies loopt er ook een ploegmaat van in Tottenham bij hen rond. En ze hebben een stevige spits.
"Maar we ontmoeten ze op een goed moment, nu we zelf op een mooie manier de kwartfinale hebben afgedwongen. Wij zijn heel gretig om nog verder door te gaan. In de kwalificaties konden we twee keer niet winnen van Wales. Dat is alleen maar een bijkomende motivatie om dat vrijdag in Rijsel wel te doen."

Hoe moeten jullie Gareth Bale opvangen?
"Bale is niet alleen sterk en snel, hij is ook een harde werker. Bij Madrid is hij nog veel beter geworden, dat maakt het lastig voor ons. Bij Wales doet hij wat hij wil, daarom zullen we hem als team moeten opvangen. We moeten vooral naar onszelf kijken. We zullen onze kansen moeten afmaken, want we zullen er zeker niet zoveel krijgen als tegen Hongarije.
"Maar ons voetbal zit in stijgende lijn. Het komt er nu op aan om continuïteit te brengen in ons spel. Ik moet zeggen dat de samenwerking met het middenveld prima liep tegen Hongarije, met Nainggolan ging het goed."

Wat hebben jullie geleerd sinds het WK in Brazilië?
"We hebben vooral geleerd om te durven. Op het WK hadden we nog meer respect voor een tegenstander als Argentinië. Toen was het ook allemaal nieuw voor ons, toen waren we al tevreden met de kwartfinales. Nu willen we meer. We gaan ons goed voor­bereiden om dat te bereiken."

En maar hopen dat Hazard zijn niveau van tegen Hongarije kan aanhouden.
"Bij Chelsea heb ik Eden al wel dit niveau zien halen, maar dit was de beste Hazard met wie ik zelf ooit gespeeld heb. Deze Hazard is heel belangrijk voor ons. Als hij zo speelt, is hij een van de beste en misschien wel dé beste speler op dit EK." (RN)