Direct naar artikelinhoud

'Helft van Belgen is voorstander van volledig rookverbod'

Achtenvijftig procent van de Belgische bevolking is voorstander van een volledig rookverbod in restaurants en 49 procent wil ook rookvrije cafés. Dat zegt de Belgische Federatie tegen Kanker (BFK), die vorige maand 1.070 Belgen over de materie ondervroeg.

Ongeveer een derde is tegen: 28procent wil niet weten van een rookverbod op restaurant en 36 procent vindt dat een sigaret op café moet blijven kunnen. De verschillen tussen rokers en niet-rokers zijn niet opvallend groot. Die tussen de gewesten des te meer. Terwijl drie kwart van de Brusselaars voorstander is van een rookverbod op café (82procent pro rookverbod op restaurant), deelt slechts 36procent (respectievelijk 47procent) van de Vlamingen die mening. Twee derde van de niet-rokers in België vinden het storend als in hun nabijheid gerookt wordt.

Nu de Europese Week tegen Kanker (11 tot 15 oktober) voor de deur staat, pleit de federatie voor de invoering van een algemeen rookverbod in België. "Overal in Europa komt het debat op gang", zegt Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de BFK. "Je kunt het niet meer uit de weg gaan."

Ook niet in België, met zijn typisch caféleven?

Joossens: "In Ierland is er sinds 29 maart ook een algemeen rookverbod terwijl dat land op meerdere vlakken overeenkomt met België. Net als bij ons rookt 27 procent van de mensen en met al zijn pubs kun je zeker spreken van een even grote cafécultuur. In Ierland is het debat twee jaar geleden op gang gekomen nadat een onafhankelijk rapport had uitgewezen dat passief roken wel degelijk kankerverwekkend is. De wet kwam er vervolgens om de werknemer een rookvrije ruimte te garanderen, ook in de horeca. In Noorwegen, waar ook een verbod van kracht is, was een geval van longkanker door passief roken de aanleiding."

Hoe wordt er in die landen gereageerd?

"Een half jaar na de invoering van het rookverbod steunt 82procent van de Ieren de maatregel en 95procent is van oordeel dat die positief is voor de volksgezondheid. Bovendien blijkt op basis van bijna 7.600 inspecties dat 97procent van de onderzochte ruimtes in orde is met de wetgeving. In ons land blijkt uit 4.600 controlebezoeken dat 40procent van de horecazaken niet in orde is met de Belgische wetgeving."

Welke redenen ziet u daarvoor?

"De horeca vreest dat een rookverbod tot minder klanten zal leiden, terwijl in New York, waar ook een rookverbod geldt, het omzetcijfer van restaurants met 9 procent gestegen is. Bovendien is de wet niet duidelijk, waardoor ze niet wordt toegepast. Een wet die een algemeen rookverbod eist, heeft alleszins al het bijkomende voordeel dat ze duidelijkheid schept." (KB)