Direct naar artikelinhoud

Youssef Kobo stapt op als kabinetsmedewerker CD&V

Youssef Kobo werkt niet meer op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Hij neemt zelf ontslag na 'een hartig gesprek' met Debaets.

Directe aanleiding voor het ontslag zijn oude uitspraken van Kobo over Gaia die afgelopen weekend kwamen bovendrijven en waar Debaets zwaar aan tilde. Maar ook andere posts van Kobo leidden tot deze beslissing.

In de bewuste tweet uit 2013 haalde Kobo uit naar medewerkers van Gaia in een discussie over onverdoofd slachten. "Als we nu eens bij wijze van compromis Gaia-activisten in plaats van schapen slachten."

Foute humor

Eerder had hij op Twitter ook al gesuggereerd om PVV-leider Geert Wilders en VB-kopstuk Filip Dewinter te slachten. "Foute humor, te wijten aan de jonge leeftijd", noemde hij dat deze zomer, nadat er ophef over was ontstaan.

Gaia zag er allerminst de humor van in, liet het weten. Daarop beloofde Debaets een gesprek met Kobo. Na afloop zou die volgens CD&V "zijn conclusies hebben getrokken".

"Hij besefte dat door zijn oude tweets die telkens weer opduiken zijn functioneren op het kabinet met als bevoegdheden Gelijke Kansen en Dierenwelzijn zeer moeilijk was", zegt Debaets' woordvoerder.

"Afgelopen jaren wel wat vaker een bocht gemist op sociale media. Politiek is ook je verantwoordelijkheid nemen en je fouten toegeven", zegt Kobo zelf op Twitter.

Hij wilde gisteren niet reageren op zijn ontslag.