Direct naar artikelinhoud

Rem op lonen parlementsleden

Er komt een solide plafond op het loon van alle parlementsleden. Ook de politici met een extra functie mogen in totaal niet meer verdienen dan 150 procent van het parlementair loon.

Politici met bijzondere functies in de Kamer en de Senaat mogen nog 'slechts' 150 procent van het loon van een parlementslid verdienen. Concreet betekent dit dat de Kamervoorzitter er geen andere mandaten meer bij zal kunnen nemen. Of ze zouden niks mogen opleveren. Hij zal dus bijvoorbeeld nog wel gemeenteraadslid kunnen zijn, zoals huidig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), maar dan zal hij dat mandaat gratis moeten uitvoeren. Dat werd gisteren beslist in de werkgroep Politieke Vernieuwing.

Tot nu toe gold die '150 procent all-in' al voor 'gewone' parlementsleden met een lokaal mandaat, maar niet voor de volksvertegenwoordigers die lid van het Bureau (parlementair bestuursorgaan), ondervoorzitter, secretaris of fractieleider zijn.

Om een volledig loon te krijgen, zal het niet langer volstaan om op donderdag naar de plenaire stemming te komen. De parlementsleden zullen ook frequent aanwezig moeten zijn in de commissies. Hun loon mogen parlementsleden in de toekomst niet langer laten uitbetalen via managementvennootschappen. Die zijn fiscaal meer aantrekkelijk.

Nevenactiviteiten bekendmaken?

De werkgroep Politieke Vernieuwing kwam er nadat was uitgelekt dat Kamervoorzitter Bracke per jaar 12.000 euro kreeg omdat hij Telenet van advies voorzag. Behalve Bracke zaten ook Patrick Dewael (Open Vld) en Peter Vanvelthoven (sp.a) in de adviesraad van het telecombedrijf. Allemaal tekenden ze een geheimhoudingsclausule, waar onder meer hun vergoeding in stond. Dit soort clausules zullen binnenkort evenmin nog kunnen. "Dat mag niet meer, en zeker niet voor een Kamervoorzitter", zegt Brecht Vermeulen, voorzitter van de werkgroep (N-VA).

Naast de werkgroep Politieke Vernieuwing kwam ook de Deontologische Commissie met haar bevindingen naar buiten. Die stelt voor dat Kamerleden al hun relevante nevenactiviteiten bekendmaken. Of hun activiteiten als notaris, advocaat of fiscalist daar ook bij horen, moet volgens voorzitter Danny Pieters (N-VA) de Kamer zelf uitmaken. Binnen de meerderheid is er duidelijk weinig animo om de inkomsten uit deze jobs op straat te gooien. "Die zaken behoren tot de privésfeer", zegt CD&V'er Franky Demon. "Dat zou te ver gaan."

De Deontologische Commissie wil dat de parlementsleden toestemming vragen voor al die nevenactiviteiten, maar ook daarvoor krijgen ze weinig medestanders mee in het parlement. "Aan wie moeten ze dan toestemming vragen, vraag ik mij af", zegt Vermeulen. "De Raad van State heeft al geoordeeld dat het niet aan de Kamer is om dat goed te keuren of niet. Ik begrijp dat de Deontologische Commissie daar heel graag iets over te zeggen wil hebben, maar daar gaan we toch nog goed over moeten discussiëren. De commissie bestaat ook nog niet lang."

De werkgroep Politieke Vernieuwing raakte het ook eens over de invoering van een lobbyregister voor de Kamer. Op die publieke lijst moeten alle contacten tussen lobbyisten en Kamerleden komen. Die lijst zal op het internet staan, een speciale dienst zal ze beheren.

Over de decumul zitten de partijen niet op dezelfde lijn, N-VA en Open Vld blijven tegen een cumulverbod. Daarover komen er nog gesprekken om de uiteenlopende standpunten meer met elkaar te verzoenen.