Direct naar artikelinhoud

Woestijnvis zwemt ook opnieuw bij Eén

Een jaar nadat De ideale wereld de overstap naar Canvas maakte, heeft Woestijnvis nu ook zijn eerste opdracht voor Eén vast. In De klas gaan BV's voor een klas zestienjarigen staan.

De klas klinkt een beetje Onwoestijnvis: een tv-programma waarbij iedere week een andere BV voor een klas zestienjarigen gaat staan, met hen praat en hen vraagt waar ze van dromen en zich zorgen over maken. De BV's - onder meer Otto-Jan Ham en Danira Boukhriss liggen al vast - hopen zo de jongeren iets bij te brengen, en de bekende leerkrachten kunnen hopelijk zelf ook iets opsteken van de jongeren. Dat een BV als glijmiddel wordt gebruikt verwacht je niet meteen bij Woestijnvis, dat de voorbije jaren met humaninterestreeksen als De rechtbank en Topdokters liefst ver weg bleef van de BV-wereld.

"Wacht maar je tot het ziet", ontzenuwt programmadirecteur Sam De Graeve elke vrees. "De eerste proeven zijn veelbelovend. Je zult zien dat het een typisch Woestijnvis-programma wordt." De klas is ook geen buitenlands format dat Woestijnvis heeft gekocht en voor Vlaanderen wordt bewerkt. "Het is een idee dat hier intern is bedacht door enkele mensen die al langer eens wilden samenwerken. Ik denk trouwens dat wij met Woestijnvis nog maar één keer een buitenlands format hebben gekocht."

"Het heeft ook echt de Woestijnvis-touch", steekt Olivier Goris, programmadirecteur van Eén, zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Je kijkt vanuit de leefwereld van jongeren naar een bepaalde problematiek. Je hebt hun bril op. De combinatie met de BV's die uit hun comfortzone worden gehaald, maakt het ook spannend. Ik heb de pilootaflevering gezien met mijn twaalfjarige dochter. Het was voor ons allebei mooie televisie met grappige en ontroerende momenten."

Redmiddel

Met De klas zal Woestijnvis volgend jaar zijn rentrée maken op Eén, vijf jaar nadat er voor het laatst een programma van dat productiehuis op die zender te zien was. Na de overname van VIER en VIJF en minachtende uitlatingen van toenmalig Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute in het Vlaams parlement aan het adres van de openbare omroep, was een samenwerking tussen de VRT en Woestijnvis lange tijd onmogelijk. Woestijnvis kon als hofleverancier van VIER onmogelijk nog voor Eén of Canvas werken.

Vorig najaar werd de deur voor het eerst weer op een kier gezet met de transfer van De ideale wereld van VIER naar Canvas. Tegen de zin van VIER, dat van het humorprogramma een wekelijkse versie wilde maken, sloot Woestijnvis toen een deal met de VRT. Voor Woestijnvis was die deal noodzakelijk omdat het zo verzekerd bleef van een langlopend programma. Voor de VRT was De ideale wereld een welgekomen redmiddel na de compleet mislukte vernieuwing van Canvas. De ideale wereld moest de zender er weer bovenop brengen, en meteen ook voor jonger bloed bij de kijkers zorgen.

Bij de VRT luidde het het voorbije jaar meermaals dat nieuwe samenwerkingen met Woestijnvis mogelijk zijn als er zich een mooi project zou aandienen. Dat heeft Eén nu gevonden met De klas. Andere projecten zitten nog niet meteen in de pijplijn, zegt van Goethem. "We bekijken dit voorstel per voorstel, maar we zullen zeker nog samen rond de tafel zitten. Ons principe is immers altijd geweest dat een samenwerking opnieuw mogelijk is als Woestijnvis aantoont dat het compleet onafhankelijk kan werken van de zenders VIER en VIJF. En dat doet het."