Direct naar artikelinhoud

Iraaks leger herovert vliegveld van Mosoel

Iraakse troepen hebben de luchthaven van Mosoel heroverd op Islamitische Staat. Speciale eenheden van het leger en de politie bestormden gisteren het vliegveld, waarbij flink werd gevochten. Na hun overwinning hebben ze ook de nabijgelegen militaire Ghozlani-basis ingenomen.

De verovering van de luchthaven en de basis is een flinke opsteker voor Bagdad in de strijd om Mosoel. De troepen wisten met steun van de westerse coalitie het vliegveld van de tweede stad van Irak te bezetten. IS veroverde de luchthaven en de basis in juni 2014, toen de terreurgroep Mosoel binnenviel.

De staatstelevisie meldde gisteren dat elite-eenheden na een urenlang vuurgevecht 'volledige controle' hadden over het gebied. Beelden lieten zien hoe pantserwagens over het luchthaventerrein reden. De Libanese zender Al-Mayadeenzond live uit hoe een legerhelikopter over de luchthaven vloog en op jihadisten schoot.

IS probeerde tevergeefs de commando's met bomauto's op afstand te houden. Doordat het aantal jihadisten terugloopt, gebruikt IS steeds vaker zelfgemaakte bommen. Zo bevestigden zij explosieven aan drones om Iraakse troepen aan te vallen. De strategie van hun tegenstander had meer succes. "We vallen IS van meerdere fronten aan om ze af te leiden en te voorkomen dat ze zich hergroeperen. Het is het beste manier om ze te verslaan", zei politiechef Amir Abdul Kareem. Het is voor het eerst dat Iraakse commando's een grondoffensief hebben uitgevoerd op West-Mosoel.

Hulpgoederen

Het Rode Kruis heeft twee extra teams van chirurgen naar Mosoel gestuurd. Ook verwacht de hulporganisatie dat veel inwoners op de vlucht slaan. Daarom worden extra hulpgoederen en voedsel uitgedeeld.

De aanvallen zijn onderdeel van het Amerikaanse gesteunde slotoffensief om Mosoel geheel in te nemen. Afgelopen zondag staken de eerste Iraakse troepen over de Tigris-rivier, die de stad in tweeën splitst. De luchthaven is van strategisch belang. Er vechten 100.000 Iraakse, Koerdische en sjiitische strijders en militairen tegen IS in Irak. Zij hebben sinds dit jaar grote vooruitgang geboekt, mede door verbeterde coördinatie en tactieken.

Na maandenlange gevechten werd IS in januari verdreven uit Oost-Mosoel. Sindsdien hebben Iraakse troepen het gemunt op het westelijke deel van de stad, dat nog steeds in de greep wordt gehouden door IS. Er wonen naar schatting 750.000 mensen. Als het Iraakse leger met steun van de westerse coalitie Mosoel weet te veroveren, verliest IS haar grootste bolwerk ter wereld.

Een Amerikaanse bevelhebber verwacht dat dit spoedig zal gebeuren. In Irak zei hij dat IS binnen zes maanden zowel uit Mosoel als uit de Syrische stad Raqqa kan worden verdreven. Een Iraakse commandant is iets voorzichtiger en verwacht dat de strijd in West-Mosoel moeilijker wordt dan in het oostelijke deel. Grote legervoertuigen kunnen de oude stadsdelen met de smalle steegjes namelijk slecht bereiken. Bovendien hebben IS-strijders een complex tunnelnetwerk onder de stad aangelegd waarmee ze zichzelf onzichtbaar maken.