Direct naar artikelinhoud

'Hakken verplicht? Dan ook voor mannen'

In Groot-Brittannië woedt een discussie over hoge hakken, nadat een receptioniste op plat schoeisel naar huis werd gestuurd. Ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kreeg onlangs een dergelijke melding binnen.

Receptioniste Nicola Thorp (27) was tijdelijk in dienst bij een auditkantoor van Price- waterhouseCoopers in Londen. Erg tijdelijk, want al op haar eerste werkdag kon ze beschikken. Reden? Ze droeg platte schoenen en geen hoge hakken, zoals de dresscode voorschreef. Geschokt begon ze meteen een petitie tegen de "seksistische verplichting" om hakken te dragen op de werk- vloer. Geen kleintjes, nota bene. De meetlat moest vlot tussen de 5 en de 10 centimeter halen.
De feiten dateren van begin mei, maar algauw schoten ook de Britse vakbonden uit hun sloffen. Het Trades Union Congress schaarde zich meteen achter het voorstel tot een nieuwe wet, zodat vrou- wen niet langer kunnen worden verplicht om hoge hakken te dragen op het werk. De petitie rijfde intussen 145.000 handtekeningen binnen, ruimschoots genoeg om een debat te openen in het parlement.

Theresa May

Ook roepen de bonden de Britse premier Theresa May nu op om hun campagne te steunen. Vakbondslid Penny Robinson (GMB Union) deed haar hoge laarsjes uit alvorens haar betoog te beginnen, zo stelt The Independent met een knip- oog. "Met Theresa May hebben we nu iemand aan het hoofd van het land staan die een voorbeeld kan stellen, die een punt kan maken door bewust te kiezen voor praktische, comfortabele schoenen", zegt Robinson. "Ze mag dan bekend zijn voor haar 'kitten heels' met luipaardmotief, haar lederen laarsjes en Jimmy Choos. Als ze zich echt wil inzetten voor de vrouw op de werkvloer, zou ze platte schoenen kunnen dragen. In haar kabinet, in het parlement en tijdens ontmoetingen met Europese leiders.

Ook bij ons zijn die extra centimeters nog vaak de norm - van een bescheiden hakje tot de dodelijke stiletto. Al regeert het gezond verstand, zo leert een rondvraag. "Bij ons geen dresscode", weerlegt Ulrike Pommé,
woordvoerster van Belfius en zelf met een hakje aan. "Het bankwezen wordt inderdaad nog vaak geassocieerd met pak en das, mantelpakje en hoge hakken, maar voor ons hoeft dat niet per se. Wij leg- gen dat niet op. Ons uitgangs- punt is dat je als werknemer goed gekleed voor de dag komt. Het merendeel van de vrouwen grijpt als vanzelf naar een hakje, dat wel. Maar ook platte schoenen kunnen mooi zijn. Daar hebben wij dan zeker niets op tegen."
Een iets ander verhaal bij luchtvaartmaatschappij Thomas Cook: daar moeten alle schoenen verplicht een ver- hoogje hebben. "Let wel, dat hoeft heus geen 7 centimeter te zijn", nuanceert woordvoerder Koen Vandenbosch. "Die norm is er vooral om ballerina's en sportschoenen te vermijden. De meeste hostessen kiezen voor een kleiner, comfortabel hakje. Je bevindt je tenslotte aan boord, het moet ook praktisch blijven. Wij gaan zeker niet zeggen: 'Doe er maar 3 centimeter bij, zodat je kuiten beter uitkomen'. Echt niet."

Korte broek

Maar mag het dan, dat de baas hakken verplicht? Kan een werkgever zoiets vragen? "Een baas kan een uniform opleggen", duidt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Maar - en dit is een belangrijke maar - hij mag niet discrimineren. Wil hij dat zijn perso- neel hakken draagt, dan moet die regel ook voor de mannen gelden. Zo niet, dan is er sprake van seksisme. Het is een beetje hetzelfde verhaal als met de korte rok versus de korte broek. Als je wel een korte rok toelaat voor vrouwen, maar geen korte broek voor mannen, dan kun je dat bij zulke hete temperaturen op den duur niet meer moti- veren. Dan voel je ergens wel dat je de mannen op je werkvloer benadeelt."
Vrouwen die worden verplicht hakken te dragen en daar een probleem mee hebben, het valt ook bij ons voor, weet Stevens. Deze zomer nog liep er bij het instituut een melding binnen van een dame uit de horeca. Belanden hoge hak- ken, symbool van vrouwelijkheid, straks in het verdomhoekje als seksistisch? Stevens: "Laat dit zeker geen pleidooi tegen hoge hakken zijn. Dat zou jammer zijn. Het seksisme ligt niet in de hak- ken zelf, het ligt in de verplichting. Het is net de keuze die belangrijk is. Punt is: het gaat niet over de hoogte van de schoen, het gaat over dat stereotiepe beeld van hoe de elegante vrouw er hoort uit te zien. Als je daar als werkgever een ver- plichting aan vastkoppelt, zonder dat die opgaat voor de man, is er zeker sprake van discriminatie."

Vraag blijft of Theresa May binnenkort haar collega-regeringsleiders op sneakers begroet. Stevens: "Eerlijk waar: mocht ik haar zijn, dan zou ik één dag op platte schoenen gaan werken. Om daarna weer die hakken aan te trekken. Zij is toch ook maar een mens? Zij heeft ook recht op haar keuze."