Direct naar artikelinhoud

Nibali als kopman naar Bahrein

Het Bahreins mysterie ontrafelt zich. Eerst werd het Taiwanese Merida voorgesteld als fietsleverancier. Nu werd eindelijk de komst van Vicenzo Nibali bevestigd.

Vicenzo Nibali, die behoort tot het kransje klassementsrenners dat zowel de Giro, de Tour als de Vuelta op zijn erelijst heeft staan, wordt dus de kopman van Bahrein-Merida. Nibali reed van 2006 tot 2012 in de kleuren van Liquigas, de voorbije vier jaar maakte hij deel uit van Astana. Vanaf 1 januari rijdt de Siciliaan dus in dienst van Nasser bin Hamad al Khalifa, de Bahreinse prins die het eerste profteam in het Midden-Oosten uit de grond stampt.

"Ik was meteen gefascineerd door het idee dat er een sterk team rond mij gebouwd zal worden", zegt Nibali. "Dit project heeft een duidelijke visie en zal geleid worden door echte professionals." Het team zal mee beheerd worden door de Zuid-Afrikaan Brent Copeland, momenteel nog als teammanager aan de slag bij Lampre-Merida. Wellicht zal de ploeg trouwens de WorldTour-licentie van Lampre overnemen. "Dit alles trok me definitief over de streep om dit spannende avontuur aan te gaan."

Op andere namen blijft het wachten, maar naar verluidt zullen de komende dagen onder meer Manuele Boaro (Tinkoff), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) en Giovanni Visconti (Movistar) worden aangekondigd. Ook Diego Ulissi en Louis Meintjes worden genoemd. Zij zouden samen met Copeland mee de oversteek maken vanuit Lampre-Merida, dat in 2017 zal afzakken naar een lager niveau.

Initiatiefnemer Nasser bin Hamad al Khalifa start naar Midden-Oosten-normen met een bescheiden budget: Cycling Weekly heeft het over 15 à 18 miljoen euro. Dat is vergelijkbaar met het budget van Etixx-QuickStep.