Direct naar artikelinhoud

Noor verpest Belgisch feestje

De Tour zit erop voor de Belgen en ze keren met lege handen naar huis. In Salon-de-Provence kregen Thomas De Gendt, Jens Keukeleire en Jan Bakelants een laatste, unieke kans: met drie mee in een kopgroep van negen. De Noor Edvald Boasson Hagen bleek echter slimmer.

Eerst met 3 in een groep van 20, na een nieuwe schifting zaten ze in de finale met 3 in een kopgroep van 9. De nationale feestdag moest een Belgen-dag worden. Ja, toch? Het werd niets. "Op het einde was het een schaakspel en Boasson Hagen had de beste zet", zei Thomas De Gendt. De Noor pakte een rondpunt aan de goede, korte kant, terwijl de rest een kleine omweg op links maakte. Hij moest enkel nog Nikias Arndt afschudden, die in zijn wiel was gevolgd, en dan mocht hij juichen.

De Gendt baalde. Dit was de elfde keer deze Tour dat hij mee in de aanval was, maar de buit is mager: één keer kreeg hij de strijdlust (na rit 14). Hij hoopt nu nog op de superstrijdlust, de prijs voor de meest aanvalslustige renner uit de hele Tour. "Die verdien ik, vind ik. Ik zou niet weten wat ik nog meer kan doen. Maar Barguil ging ook veel in de aanval, en Fransen blijven Fransen."

De prijs is 20.000 euro waard. Er zijn zes juryleden: twee Franse journalisten, tv-commentator Marion Rousse (mevrouw Tony Gallopin), ex-renner Laurent Jalabert, parcoursbouwer Thierry Gouvenou en drievoudig Tour-winnaar Greg LeMond. Uit informele gesprekken blijkt dat De Gendt al zeker twee stemmen zou krijgen. "Ik heb bij Tony al zitten pushen dat Marion haar collega's moet overtuigen", zei De Gendt.

De zevende stem komt van het publiek, via Twitter. De Gendt belooft een truitje met rugnummer te verloten onder de mensen die voor hem stemmen. Zijn grote probleem is dat hij weinig resultaten heeft gereden. Gisteren werd hij vijfde, maar daarvoor was een 22ste plaats zijn beste uitslag. "Dat mag niet meetellen. Vorig jaar werd ik een keer eerste, tweede en zesde en zeiden ze dat dat niet uitmaakte. Weet je, ik trek het me niet aan. Ik heb acht Orvals mee. Straks drink ik er een paar leeg en vier ik het einde van de Tour. Dat ik dan dronken zal zijn? Dat zou kunnen."

Keukeleire krijgt prijs van de strijdlust

Ook Jan Bakelants (achtste) trok nog een keer in de aanval. Maar het parcours in de finale was niet naar zijn zin. "Waarom geen laatste rechte lijn vals plat? Dan had ik nog een kans gehad", grijnsde hij. "Nu, de kopgroep bestond uit renners die al dagen in de bus hun benen konden sparen, terwijl ik donderdag nog werkte voor Bardet. Dan weet je dat het moeilijk wordt." Drie Belgen in de kopgroep op de nationale feestdag, dat inspireerde ook niet tot een entente. "Ik zou nooit een Tour-rit weggeven. En De Gendt en Keukeleire ook niet."

Jens Keukeleire pakte in Salon-de-Provence zijn tweede toptienplaats in deze Tour. In Romans-sur-Isère finishte hij zesde, gisteren derde. Zijn bedrijvigheid in de kopgroep leverde hem wel de prijs van de strijdlust op. Voor het eerst in zijn carrière mocht de West-Vlaming het Tourpodium op.

"Al kon ik van dat moment genieten, het is de ontgoocheling die overheerst. Ik maakte in de finale een fout toen Boasson Hagen ging. Tijdens de briefing was er nog op gehamerd dat we dat rondpunt rechts moesten nemen. Vergat ik het toch wel, zeker. Jammer, al denk ik dat de Noor toch de beste was."