Direct naar artikelinhoud

Beton in Antwerpen herstelt zichzelf dankzij bacteriën

Een Belgische primeur in Antwerpen: daar is voor het eerst zelfherstellend beton gebruikt op een werf. De UGent ontwikkelde het materiaal door er bacteriën aan toe te voegen.

"Het gaat om soorten van de bacterie Bacillus cereus die wijdverspreid in de natuur voorkomen", legt professor Nele De Belie van de UGent uit.

"Ze zijn dus zeker niet gevaarlijk. Ze worden geïsoleerd en opgekweekt, afkomstig uit de afvalstroom van onze voedingssector. Daar zitten sowieso veel micro-organismen in. Door de verschillende soorten te onderwerpen aan bijvoorbeeld hoge temperaturen sterven de zwaksten af en blijven diegene over die we als sporen kunnen toevoegen aan het beton.

"Die sporen blijven slapen tot ze door scheurtjes of barsten in het beton in contact komen met water en lucht. Dan gaan ze kalksteen aanmaken. Zo vullen de bacteriën de scheuren op en herstelt het beton zichzelf."

Na zeven jaar onderzoek en heel wat succesvolle laboproeven was het tijd voor de echte praktijktest. In Deurne kreeg een nieuwe dienstput voor de riolering een dakplaat die in het speciale beton is uitgevoerd.

"Of het ook voor onze snelwegen een oplossing kan zijn? Dat niet", stelt De Belie. "De scheurtjes in het beton zijn amper een paar millimeter groot, wat ervoor kan zorgen dat pakweg waterinsijpeling andere structuren zou gaan beschadigen."