Direct naar artikelinhoud

Twist over veiligheid op trein

Moeten de gegevens van reizigers op internationale treinen opgeslagen worden? Daarover zijn minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) het niet helemaal eens.

België loopt voorop met de registratie van internationale reizigers. Europa verplicht dat enkel bij vliegtuigreizen, maar minister Jambon wil dat doen voor álle internationale vervoersmiddelen. Dus ook voor de trein, de bus en de boot. Wie daarmee de grens oversteekt, moet op voorhand een ticket kopen dat op zijn of haar naam staat.

Minister Bellot wijst op de historische openheid van het treinvervoer. "In tegenstelling tot luchthavens zijn stations zonder hindernissen bereikbaar", laat hij optekenen in De Standaard. "We moeten nagaan hoe de registratie te verenigen valt met vlot reizigersverkeer. Het is ook pas zinvol als onze buurlanden zich hierbij aansluiten."

De Brusselse doortocht van Anis Amri, de man die inreed op een kerstmarkt in Berlijn, zet duidelijk spanning op de verhoudingen binnen de regering. N-VA wil verder gaan in de veiligheidsmaatregelen, maar volgens MR gaan die ten koste van het comfort van de gewone reiziger. Ook reizigersvereniging TreinTramBus waarschuwde al voor overdreven veiligheidsmaatregelen. Die zouden de rompslomp te groot maken, waardoor reizigers zouden afhaken.