Tommelein en Bourgeois: ‘Geen fundamentele problemen met Vlaamse begroting’

Bart Tommelein © Belga

Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) is het niet eens met de conclusies die de oppositiepartijen Groen en sp.a halen uit het Rekenhofrapport over de begroting voor volgend jaar. ‘Pure paniekzaaierij van de oppositie.’ Minister-president Bourgeois zegt dat de oppositie de feiten ‘weeral verdraait’.

Volgens het Rekenhof zou de Vlaamse begroting niet in evenwicht zijn, zoals de regering beweert. Verder zou de Vlaamse overheidsschuld eind 2017 oplopen tot 25,7 miljard euro, terwijl Vlaanderen op dit moment geen schuldnorm meer hanteert.

Dat die schuld intussen 25 miljard bedraagt, komt onder meer door de consolidatie van de sociale huisvestingsmaatschappijen, zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij noemt dat ‘een puur boekhoudkundige wijziging’. ‘Het grootste deel van de Vlaamse schuld is bijgevolg schuld waar activa tegenover staan, zoals elk gezin dat geleend heeft voor een woning of appartement ook schulden heeft. Dat is heel wat positiever dan schulden die je oploopt omdat je je lopende uitgaven niet onder controle hebt’, zegt Bourgeois.

‘Het Rekenhof wijst erop dat, áls er geen onderbenutting is en áls de correcties naar aanleiding van het verstrengd begrotingstoezicht zouden worden geschrapt, dat er dan een begrotingstekort van 1 miljard euro zou zijn. Dat is technisch correct, maar wel puur hypothetisch’, corrigeert Tommelein.

Ook de kritiek rond onderbenutting klopt volgens Tommelein niet. ‘Onderbenutting is er nu eenmaal steeds bij de effectieve begrotingsuitvoering. Mochten we niet zo rekenen, dan zouden we meer besparen dan nodig. Waarom zouden we dat doen? Ik kan me moeilijk voorstellen dat we daar veel voorstanders voor vinden.’

De 120 miljoen euro die buiten de begroting wordt gehouden voor de bouw van de Oosterweelverbinding en de investeringen in ziekenhuisinfrastructuur moeten eigenlijk in de boeken worden opgenomen, vindt het Rekenhof. Volgens Tommelein heeft dat te maken met het verstrengd begrotingstoezicht. ‘Voor alle duidelijkheid, we nemen die uitgaven op in de begroting, we tellen ze alleen niet mee om tot een begrotingsevenwicht te komen. Het gaat over eenmalige en perfect verantwoordbare uitgaven die zichzelf terugverdienen.’

Bourgeois zegt dat de bouwkosten voor Oosterweel wel degelijk in de begroting staan. ‘Voor Oosterweel zullen we uiteraard wel schulden aangaan, maar die verdienen zich terug door de tolgelden die de komende 30 jaar geïnd zullen worden zodra Oosterweel operationeel is.’

‘Als de oppositie vindt dat we 1 miljard moeten besparen, dat ze dan ook zegt waar ze dat geld wil halen. Besparen op onderwijs? Welzijn? Innovatie? Wie a zegt, moet ook b zeggen’, besluit de liberale viceminister-president. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content