Direct naar artikelinhoud

Het blijft kletteren tussen N-VA en CD&V

Nu ook minister Geens (CD&V) nog eens uithaalt naar Homans (N-VA) loopt de spanning tussen beide partijen verder op. Niet alleen op federaal en Vlaams, maar ook op lokaal niveau.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) had eerst Staatsveiligheid moeten contacteren, alvorens ze haar beslissing over het intrekken van de erkenning van de moskee van Beringen publiek bekendmaakte. Dat zegt minister Koen Geens (CD&V), als minister van Justitie bevoegd voor Staatsveiligheid.

"Het valt niet uit te sluiten dat door deze informatie publiek te maken, de binnenlandse bron van de informatie, of de relaties van de inlichtingendienst met haar buitenlandse bronnen en partners in het gedrang worden gebracht", zegt Geens.

Ook Jaak Raes, de baas van de Staatsveiligheid, liet dat maandag al verstaan in de commissie Bestuurszaken in het Vlaams Parlement. "De reputatie van onze inlichtingendiensten werd te grabbel gegooid", zei Raes. In die commissie was coalitiepartner CD&V opvallend hard voor Homans. Toch vindt het Geens het nodig om nogmaals terug te komen op de zaak met een tekst op zijn website.

"De Veiligheid van de Staat zal in de regel enkel tussenkomen als er (...) een dreiging bestaat van terrorisme, extremisme, spionage of (clandestiene) inmenging", preciseert Geens. Staatsveiligheid gaf al aan dat ze niet beschikte over concrete aanwijzingen voor zulke dreigingen.

Alsof die aanval niet volstond, reageerde minister Homans gisteravond met een vlammend persbericht. "Nu kritiek geven, is op zijn minst merkwaardig, terwijl de minister van Justitie in het verleden zelf al publiek over de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gesproken", aldus de N-VA-minister.

Homans verwijst naar uitspraken van Geens op 15 december in de Kamer. Hij sprak toen over de opvolging van de Turkse inmenging in ons land. "Sinds de politieke evolutie van de laatste maanden hebben wij op dat vlak verschillende rapporten gekregen van de Veiligheid van de Staat", gaf Geens toen aan.

Resultaat is dat de vete tussen CD&V en N-VA maar blijft escaleren. Want ook de discussie rond de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) blijft aanslepen. CD&V eist nog altijd officiële verontschuldigingen voor haar uitspraak dat de partij "moslims als kiesvee ziet".

Maar Demir lijkt daar hoegenaamd geen zin in te hebben. "Nee, er zijn geen contacten meer de laatste dagen. En er staan er ook geen gepland in de komende dagen", klinkt het op het christendemocratisch hoofdkwartier. "We wachten nu gewoon af."

Een gelijkaardige boodschap op het partijhoofdkwartier van de N-VA. "Er zijn een aantal gesprekken geweest, maar voorlopig blijft het daarbij. Het is vakantie, we zullen zien wat er volgende week gebeurt."

Grijze wolven

Het idee dat CD&V alles doet voor de moslimstem, blijkt ook op lokaal niveau te leven. De N-VA in Maasmechelen neemt burgemeester én coalitiepartner Raf Terwingen (CD&V) in het vizier.

Terwingen sprak vorige maand op de infoavond van een organisatie waar de extreemrechtse Turkse 'Grijze wolven' achter schuil zouden gaan.

Heeft de N-VA dan toch een punt dat CD&V naar de moslimstem hengelt? Niet per se. Want in Humo valt Terwingen, al dan niet oprecht, uit de lucht. "Als ik dat had geweten, was ik er natuurlijk niet naartoe gegaan." Terwingen zegt er "niet over religie of politiek" te hebben gepraat.

Komende dinsdag zal een graadmeter zijn voor de relaties tussen coalitiepartners N-VA en CD&V. Dan stelt staatssecretaris Demir (N-VA) haar beleidsnota voor in het parlement. Normaal is dat een formaliteit, maar nu allicht niet. CD&V heeft al gedreigd om haar te boycotten, wat haar ontslag zou uitlokken. Als CD&V dat doet, dreigt meteen ook een regeringscrisis.

Een mogelijk compromis lijkt dat Demir aan het eind van haar hoorzitting in het parlement een voordracht onderschrijft waarin ze belooft zich loyaal op te stellen tegenover haar coalitiepartners.

Zo zouden beide partijen dan hun gezicht redden. En misschien zal het gekibbel dan even verstommen.