Direct naar artikelinhoud

Weer door het oog van de naald in 'Mazzu-time'

94:40 gaf de chronometer aan toen Dessoleil de gelijkmaker in het dak van het doel knalde. Het was de negende aflevering van Mazzu-time: punten redden in het absolute slot van de wedstrijd. Charleroi heeft nog één punt nodig voor deelname aan PO I.

Zaterdagavond, kwart voor elf op de trappen die toegang verschaffen tot de hoofdtribune van het Stade du Pays de Charleroi. De officiële persconferentie is afgelopen. Mazzu laat de spanning van zich afglijden.

Hij schudt het hoofd. "Tot de laatste speeldag van de reguliere competitie moeten vechten voor een plaats in play-off I: dat is kenmerkend voor een seizoen waarin we vaak tot het einde hebben moeten wroeten en wachten om iets af te dwingen. Je werkt voor een Vlaamse krant. Ik veronderstel dat jullie beter gediend zijn met Mechelen, Gent en Genk in play-off I dan met Charleroi. Commercieel is dat logisch. Maar zeg nu zelf: zou het sportief niet even logisch zijn dat wij ons kwalificeren? Sinds de start van de competitie zijn we slechts twee keer één week uit de eerste zes weggevallen. Ik hoop dat die regelmaat beloond wordt."

Mazzu komt terug op de match, waarin zijn team moest achtervolgen na een enig mooi doelpunt van Saadi. "Uiteraard had ik meer verwacht dan een gelijkspel, maar afgezien van te veel slecht gekalibreerde centers kan ik mijn spelers weinig of niets verwijten. De geleverde inspanningen eisen hun tol en toch zijn ze weer tot het uiterste gegaan. In moeilijke omstandigheden, want de tegenstander bood verbazend sterk weerstand. Dit was niet het Kortrijk dat zich vorige week op eigen veld liet ringeloren door Waasland-Beveren. Hun ontgoocheling na ons doelpunt in de slotseconden was immens. Groter dan de mijne, ondanks de verkeken kans om deelname aan play-off I te verzekeren."

Juiste keuzes

Mazzu hervat dinsdag en heeft dus vijf dagen de tijd om de match op Daknam tegen Lokeren voor te bereiden. "Het moreel van de groep opkrikken, zal geen probleem zijn. Ze zijn aangeslagen. Maar dat gaat zo voorbij. Het zal er in de eerste plaats op aankomen de juiste keuzes te maken. Wie en welk systeem? De 3-4-1-2 heeft punten opgeleverd, maar tegen STVV en vanavond zijn we pas na de overschakeling op 4-4-2 losgekomen. 4-3-3 is nog een derde optie. Alle druk op mijn schouders? Ik word betaald om mij niet te vergissen."

Op Daknam spelen de Carolo's hun match van het jaar, beseft Mazzu. "We hoeven ons geen illusies te maken over de moeilijkheidsgraad. Lokeren kan meer dan zich schrap zetten. Eén punt volstaat? Ja, maar louter daarvoor gaan, houdt veel te veel gevaar in. Spelen om te winnen is de beste ingesteldheid."