Direct naar artikelinhoud

Opnieuw onthulling over banden Trump-Rusland

De zoon van Donald Trump had tijdens de verkiezingscampagne een meeting met een Russische advocate. Die laatste zou gevoelige informatie hebben gehad over Hillary Clinton.

Donald Trump Jr., de zoon van de Amerikaanse president, heeft vlak nadat zijn vader de Republikeinse voorverkiezingen had gewonnen een ontmoeting gehad met een Russische advocate, die gevoelig materiaal over Hillary Clinton in de aanbieding had. Het is de eerste aanwijzing dat het kamp-Trump wel oren had naar Russische hulp in de verkiezingscampagne.

Trump Jr. zelf, leden van het Witte Huis en het Kremlin ontkennen of bagatelliseren de interpretatie van The New York Times, de krant die het nieuws zondag onthulde. Maar ook uit hun reacties blijkt dat er wel degelijk een ontmoeting is geweest, die een grote rol zal spelen in het FBI-onderzoek naar de Russische banden met het team-Trump tijdens de verkiezingen.

Het is namelijk de eerste keer dat bekend wordt dat een van Trumps nauwste intimi met een Russische gesprekspartner heeft overlegd over Clinton. Het is een stukje van de puzzel die antwoord moet geven op de grote vraag die sinds de verkiezingen wordt gesteld: wist Trump of iemand uit zijn entourage van de Russische pogingen hen te helpen, en zo ja, hebben ze daarbij samengewerkt?

Volgens de Times kreeg Trump Junior belastende informatie over Clinton aangeboden. Onduidelijk is of hij die informatie vervolgens ook heeft geaccepteerd. Ruim een maand later zouden via WikiLeaks de eerste gehackte e-mails van de Democratische partij naar buiten komen. Daarvan hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten later gezegd dat het Kremlin erachter zat.

Het nieuws over de ontmoeting betekent hoe dan ook dat Donald Trump Jr. diverse malen heeft gelogen over zijn banden met de Russen. Hij heeft altijd ontkend dat hij als lid van de Trump-campagne met Russen heeft gesproken. "Er was geen enkele ontmoeting waarbij ik de campagne op enige manier of in enige vorm vertegenwoordigde", zei hij in maart.

De ontmoeting vond plaats op 9 juni 2016 in de Trump Tower. Ook aanwezig waren Jared Kushner, de schoonzoon van de president, en Paul Manafort, de campagneleider die veel zakelijke banden met de Russen had. Aan de andere kant van de tafel zat Natalia Veselnitskaja, een advocate die vooral bekend staat om haar lobbywerk tegen Amerikaanse anti-Russische wetgeving.

Vergeten, ontkennen, verdraaien

Trump Jr. erkent dat het gesprek over Clinton is gegaan, maar ontkent dat Veselnitskaja de Trump-campagne wilde helpen met schadelijke informatie. Hij zegt dat ze hem vertelde dat het juist Clinton was die samenwerking met de Russen zocht.

Die verklaring zondag kwam nadat hij zaterdag, toen The New YorkTimes een reactie vroeg op het nieuws van de ontmoeting (maar nog niet wist dat die ontmoeting over Clinton was gegaan), nog had verzwegen dat Clinton onderwerp van gesprek was geweest. Trump vertelde toen dat het vooral was gegaan over de adoptie van Russische kinderen.

Het past in de lijn van eerdere onthullingen over gesprekken tussen Russen en leden van de Trump-campagne. Eerst worden ze vergeten, dan ontkend, en vervolgens wordt het onderwerp van gesprek steeds zo aangepast dat de ontmoetingen onschuldig lijken.

Zo waren eerder Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, zijn minister van Justitie Jeff Sessions en zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner 'vergeten' hun gesprekken met de Russische ambassadeur Sergei Kisljak te melden, zoals zij als kandidaat-regeringsfunctionarissen moesten doen om toegang te krijgen tot geheime informatie. Flynn hield vervolgens vol dat het over niemendalletjes was gegaan. Het kostte Flynn de kop, omdat hij er ook over had gelogen tegen vicepresident Mike Pence.

De ontmoetingen van Kushner met Kisljak werden in april onthuld door The New York Times. Kushner diende daarop een herziene verklaring in, waarin hij wél melding maakte van gesprekken met de Russen. Eén daarvan was dat met Veslenitskaja. De Times kreeg daar lucht van, en is verder gaan graven.

In een reactie zegt Veselnitskaja dat er tijdens de ontmoeting "niets over de verkiezingscampagne" is gezegd en dat zij "nooit de Russische regering heeft vertegenwoordigd". Een woordvoerder van het Kremlin zei de advocate niet te kennen en geen tijd te hebben alle verrichtingen van Russische advocaten te volgen.