Direct naar artikelinhoud

Nigeriaanse cementmogol pompt miljarden in Westen

Hij voert het lijstje aan van wat men het 'Afrikaanse ecosysteem' noemt. Het kransje van rijke Afrikaanse ondernemers die het gemaakt hebben. Aliko Dangote verlegt nu zijn grenzen. Hij wil tot 50 miljard dollar investeren in Europa en Amerika.

Azië heeft zijn tijgers, Afrika z'n leeuwen. Het zwarte continent is heus meer dan rampspoed of ebola. Afrika heeft ook zijn multinationals en miljardairs. Vaandeldrager, sinds jaar en dag, is Aliko Dangote. De 60-jarige Nigeriaan, steenrijk geworden in de cementindustrie, laat nu zijn oog vallen op Europa en Amerika. Vanaf 2020 wil Dangote tussen de 20 miljard en de 50 miljard dollar investeren in het Westen. Hij aast op investeringen in onder meer duurzame energie en petrochemie. Dat zegt hij in een interview met Bloomberg Markets Magazine. Meer laat hij vooralsnog niet in zijn kaarten kijken.

Het lijkt dan wel op een eerder opmerkelijke zet, omgekeerde ontwikkelingshulp zo je wilt, Aliko Dangote is niet meteen aan zijn proefstuk toe. Hij investeerde eerder al links en rechts in het Westen, zij het op kleinschalig niveau. Zo kocht hij enkele jaren gelden al het Nederlandse Twister, een verzelfstandigde dochter van Shell. Als volleerd miljardair liet hij ook al zijn oog vallen op de Britse voetbalploeg Arsenal, maar dat feestje ging vooralsnog niet door.

'Ecosysteem'

Dangote behoort tot het clubje van rijke Afrikanen die behoren tot het zogeheten 'ecosysteem'. Ze hebben vrienden in de politiek en het bestuur, of komen zelf uit die elite, zoals de ondernemende (ex-)generaals in Angola in het staatsoliebedrijf Sonangol en allerlei nevenbedrijven.

Voorbeelden zijn Isabel dos Santos, de dochter van de Angolese president José Eduardo dos Santos en een investeerder. Of de Nigeriaan Mike Adenuga, eigenaar van Globacom, de grootste telecomoperator in Nigeria en tevens eigenaar van Equatoriaal Trust Bank en het oliebedrijf Conoil.

Maar Dangote springt eruit, zowel qua vermogen (door Forbes geschat op zowat 12,9 miljard dollar - ongeveer 11 miljard euro) als op zakelijk vlak. Als telg van een prominente zakenfamilie in Nigeria, startte hij eind jaren 70 met een klein handelsbedrijf dat hij uitbouwde tot een miljardenimperium. Volgens hemzelf zit het handelen gewoon in zijn bloed. Hij herinnert zich immers nog hoe hij op school al repen chocolade en snoep inkocht en met een flinke marge doorverkocht aan zijn klasgenootjes.

Zijn belangrijkste bedrijf, Dangote Cement, breidde internationaal uit en de miljardair investeerde in olie- en gasprojecten, onder meer in samenwerking met investeringsmaatschappijen Carlyle en Blackstone. Recentelijk kondigde hij nog miljardenprojecten aan in de productie van suiker, rijst en zuivel.

Maar thuisbasis Nigeria, goed voor twee derde van de inkomsten van Dangote Cement, zit in een langdurige recessie. Het olieproducerende land lijdt onder de lage olieprijs. De munt, de naira, is gedevalueerd en er is een schaarste aan dollars. Dangote zag een paar miljard aan beurswaarde van Dangote Cement verdampen. De pan-Afrikaanse expansie is bijgevolg een manier om extra inkomstenbronnen aan te boren.

Vriendjes met Bono

Critici zeggen dat Aliko Dangote wel erg dik is met Nigeria's notoir corrupte politiek. President Olusegun Obasanjo steunde de cementproducent onder meer met de restricties op de import van ervan. Dangote schonk Obasanjo campagnegeld.

Dangote zelf zei eens dat industrialisering in een land als Nigeria eenvoudigweg niet kan zonder staatssteun en goede relaties met de regering. Hij verschaft werk aan duizenden mensen en heeft een filantropische instelling met een miljardenbudget. Hij pompte - samen met zijn 'vrienden' Bill Gates (Microsoft) en Bono (U2) - miljoenen in de bestrijding van ebola.