Direct naar artikelinhoud

Macron trekt ten strijde tegen seksuele intimidatie

De Franse president Emmanuel Macron heeft de gelijkheid tussen mannen en vrouwen uitgeroepen tot een van de 'grote zaken' van zijn ambtsperiode. Daartoe kondigde hij een groot aantal maatregelen aan om seksueel geweld te bestrijden en de opvang van slachtoffers te verbeteren."Onze hele maatschappij is ziek van seksisme", zei hij in een lange toespraak op de internationale dag van de strijd tegen het geweld tegen vrouwen. Feministische actiegroepen reageerden sceptisch: de plannen van Macron zijn lovenswaardig, maar hij zou onvoldoende geld uittrekken.

De toespraak van Macron kwam op een moment dat ook Frankrijk zich bezint als gevolg van de #metoo-golf. Maar het gaat niet alleen om de ontmaskering van beroemdheden, zoals filmproducers. In zijn speech vroeg president Macron aandacht voor alledaags seksueel geweld. Scholen moeten jongens en meisjes leren dat de seksen gelijk zijn. In bedrijven moeten leidinggevenden cursussen volgen. Ongewenst gedrag op straat moet worden beboet.

Feministe Caroline De Haas wees erop dat 98 procent van de aanklachten wegens seksuele intimidatie niet wordt vervolgd. In die situatie heeft het niet zo veel zin nieuwe delicten aan de wet toe te voegen, stelde zij.