Direct naar artikelinhoud

Boonen slaagt met glans in race-examen

Tom Boonen heeft met vrucht zijn racelicentie behaald. De voormalige wielerkampioen haalde vlot 20 op 20 op zijn theorie. Ook zijn praktijkexamen verliep zonder brokken en dus is Boonen nu echt een racer.

Boonens eerste opdracht is de 25 Uur Fun Cup, op 8 en 9 juli. Tijdens die race deelt hij het stuur van zijn bolide met Anthony Kumpen, Bert Longin en Ruben van Gucht. Maar ook na die uitdaging wil Boonen met autosport doorgaan. Zijn eerste doel is mogelijk al enkele weken later de 24 Hours of Zolder, een race voor prototypes, GT en toerwagens, met het kruim van de Belgische autosport aan de start.

Waarschijnlijk zijn er nooit zoveel journalisten, cameramensen en fotografen opgedaagd voor een examen voor het behalen van een racelicentie. Op Circuit Zolder legde Tom Boonen zijn theoretisch en praktisch examen af onder het oog van een legertje persmensen. De wielerheld liet het evenwel niet aan zijn hart komen en slaagde met glans. Ter referentie, Anthony Kumpen legde het examen 'voor de sport' ook af en haalde 19,5 op 20.

Het examen wordt overigens ingericht door de Belgische autosportfederatie RACB en toetst echt wel goed naar wat de vlaggen betekenen, wat een rijder mag en moet tijdens een safetycar-periode of hoe een rijder kan weten dat een piste vol olie ligt. Het is geen verplicht nummertje, ook niet voor Boonen.

Vlag en wimpel

Ook voor het dubbele praktische gedeelte oogde Boonen relax. "Eerst rijdt hij alleen en kijken examinatoren langs de piste of hij de juiste lijnen rijdt, hoe hij met sneller of trager verkeer omgaat", legt teamgenoot Anthony Kumpen uit. "Daarna rijdt hij met een begeleider in de wagen, die dezelfde elementen nakijkt, maar ook bijvoorbeeld het remmen zal analyseren."

Ook hier slaagde Boonen met vlag en wimpel. "Enkel bij het remmen, moeten we misschien even aangeven dat hij soms meer mag doseren", vertelde David Dermont, de examinator van Boonen. "Maar voor het overige is hij meer dan racewaardig."

Op de vraag wat hij hierna wil doen, antwoordde Boonen in de persconferentie dat hij het nog niet wist en dat hij zich eerst wil concentreren op zijn opdracht tijdens de 25 Uur VW Fun Cup. Geen onlogisch antwoord gezien de aanwezigheid van meer dan één pr-persoon van het merk VW. Naderhand klonk het evenwel wat anders. "Ik kijk er echt wel naar uit om een race zoals de 24 Hours of Zolder te rijden. Alleen weet ik nog niet goed met welke wagen. Enerzijds zou een BMW M235i me wel aanspreken, maar ik voel me zelfs nu al op mijn gemak in de Norma-prototype. Die auto rijdt echt fijn, is nog sneller en vormt een enorme uitdaging. Echter, je mag ook niet te snel willen gaan, autosport moet je ook leren. Maar ik wil meer racen, dat staat vast."

De 24 Hours of Zolder vinden plaats op 19 en 20 augustus.