Direct naar artikelinhoud

Brussels Airlines slokt Thomas Cook Airlines op

Brussels Airlines neemt zijn sectorgenoot Thomas Cook Airlines België over. Zo'n 160 piloten en cabinemedewerkers gaan mee over, maar bij het grondpersoneel staan 40 banen op de tocht.

Als de concurrentiewaakhonden het licht op groen zetten, neemt Brussels Airlines vanaf november de activiteiten van Thomas Cook Airlines België (TCAB) over. Brussels Airlines en Thomas Cook België presenteren de deal als een "versterking van hun partnerschap".

Brussels Airlines vliegt vandaag al naar achttien vakantiebestemmingen van de touroperator, goed voor 30 procent van de Thomas Cook-klanten. Na de overname zal dat bijna 90 procent zijn. De luchtvaartmaatschappij verdubbelt het aanbod vakantiebestemmingen tot 51.

"Met de klanten van Thomas Cook erbij vertrouwen we erop dat we onze doelstelling van 10 miljoen passagiers tegen 2018 zullen bereiken", zegt een tevreden topman Bernard Gustin. Vorig jaar mocht Brussels Airlines 7,7 miljoen passagiers vervoeren.

Touroperator Thomas Cook zegt op zijn beurt beter in te kunnen spelen op de wensen van zijn klanten. "We zullen hen een ruimere keuze kunnen aanbieden in zowel bestemmingen als vluchten en vertrekdagen", zegt Jan Dekeyser, topman van Thomas Cook België.

Concreet wisselen 160 piloten en cabinewerknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaaren van baas. Voor veertig grondmedewerkers, die onder meer instaan voor het onderhoud en de vluchtplanning, is de overname minder goed nieuws. "Voor hen zullen we samen met de sociale partners naar een oplossing zoeken", zegt Dekeyser.

Het jobverlies zorgt voor grote verslagenheid onder het personeel. "We zijn geshockeerd", reageert Olivier Van Camp, secretaris van de socialistische vakbond ABVV-BBTK.