Direct naar artikelinhoud

Protestactie Wouter Deprez krijgt gehoor

De kap van een waardevol bos om plaats te ruimen voor een industrieterrein in Genk zal worden gecompenseerd, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). Daarmee reageert hij op een protestactie van cabaretier Wouter Deprez.

Deprez lanceerde gisteren op zijn Facebook-pagina een protestactie tegen de plannen van het Limburgse transportbedrijf Essers om een waardevol natuurgebied te vernietigen. Essers kreeg van de provincieraad de toestemming om in Zonhoverheide 12 hectare bos te kappen om plaats te maken voor een nieuw industrieterrein.

Dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) daar geen graten in zag, kon er bij Deprez niet in. "Faut le faire, als minister tegenstander zijn van datgene wat je beheert. Met zulke vrienden hebben de bossen geen vijanden nodig", schreef hij.

"Maar in ruil zullen we het prachtige natuurgebied De Maten versterken en uitbreiden", zegt Wim Dries nu. "Het is nooit makkelijk als je natuur moet omzetten in industrie om jobs te creëren. Je moet zorgen voor evenwicht, maar ik denk dat we daartoe inspanningen hebben geleverd."

Dries benadrukt dat Essers wettelijk verplicht wordt om de uitbreiding in Zonhoven ook daadwerkelijk uit te voeren. Deprez hekelde in zijn Facebook-post dat Essers eerder in Wilrijk al het eeuwenoude Ferrarisbos liet kappen om plaats te maken voor een nieuw bedrijf, maar dat is er nooit gekomen.