Direct naar artikelinhoud

'Politie doodde Silvio zelf'

Wat Vlaamse advocaten niet durfden te pleiten op het proces-Aquino, nam een flamboyante Nederlandse advocate voor haar rekening: 'Silvio Aquino werd mogelijk neergeschoten door de politie of door criminele medewerkers van het gerecht. Dit moet eerst uitgeklaard worden.' De rechtbank stond echter geen uitstel meer toe.

Dát de moord op Silvio Aquino (41) aangegrepen zou worden om het drugsproces andermaal te vertragen, was te verwachten, maar de Rotterdamse advocate Inez Weski (60) schoot toch de hoofdvogel af. Ze staat bekend om haar controversiële kijk op strafzaken, maar met haar analyse van de moord op de jongste Aquino overtrof ze alle verwachtingen. Hoe je het draait of keert, zijn dood is volgens de pleitster helemaal de schuld van het gerecht.

"Deze man werd door het Openbaar Ministerie vogelvrij verklaard. Hij werd van in het begin van het onderzoek afgeschilderd als een groot gevaar voor de samenleving, die ook nog hopen geld verdiende met drugs. Zijn naam werd genoemd en zijn woonplaats werd vrijgegeven. Dat kan wrekers en overvallers op ideeën hebben gebracht.

"Het was niet moeilijk om hem te vinden. Hij was een prooi voor de gevlekte hyena's. Het gerecht is niet zorgvuldig geweest en heeft het vermoeden van onschuld altijd geschonden. Er waren ook permanent informatielekken naar de buitenwereld."

In het ongewisse

Het stoort Weski "uitermate" dat de familie Aquino nog niet ingelicht werd over de stand van het onderzoek naar de moordenaars van Silvio. "We worden helemaal in het ongewisse gelaten. We mogen ook niet weten wie de dode dader is die op de pechstrook van de autoweg in Roermond gevonden werd. Allemaal erg vreemd. De weduwe van Silvio, die de aanslag meemaakte, zegt dat de daders zich voordeden als politiemannen. Wie zegt dat het geen echte politiemannen waren? Of misdadigers die werkten in opdracht van het gerecht? We kunnen dit zeker niet uitsluiten. Dit moet worden onderzocht alvorens het proces kan herbeginnen. De familie Aquino krijgt trouwens van niemand bescherming. Ze leven in angst. De daders en de opdrachtgevers lopen nog vrij rond. Het recht is kennelijk niet geldig voor deze verdachten."

Dat het gerecht (mede)verantwoordelijk is voor de moord werd eerder al gefluisterd door Vlaamse pleiters, maar die zwegen daar over. Durfal Weski deed het in hun plaats. Het gerecht vond het er blijkbaar zo over dat het niet reageerde.

Nathalie Buisseret, advocate van Silvio's weduwe Silvia Liskova (43), zegt dan weer dat haar cliënte dermate getraumatiseerd is door de aanslag op haar man dat ze helemaal niet in staat is om het proces bij te wonen. "Silvia was erbij en het was ook een aanslag op haar", pleitte de advocate. "Mijn cliënte en haar man kwamen van bij een familielid toen ze gestopt werden door de daders. Ze moesten uit hun auto stappen en hun handen op het dak leggen, zoals de politie dat doet om verdachten te fouilleren. Toen stopte plots nog een andere auto en kregen Silvia en Silvio klappen. Silvio riep: 'Dit zijn geen echte politiemensen. Loop, Silvia, loop!'

"Mijn cliënte heeft gerend voor haar leven en ze is daarin geslaagd, maar ze heeft ook de schoten gehoord en zag haar man vallen. Dit heeft haar zeer diep getekend. Ze zou eigenlijk opgevangen moeten worden in een psychiatrische instelling, maar ze wil haar twee kinderen niet in de steek laten. Mijn cliënte wil haar proces bijwonen en heeft ook dat recht, maar ze kan het voor onbepaalde tijd niet. Daarom vraag ik uitstel."

Foefelen

Andere advocaten wilden dat de rechtszaak verdaagd zou worden om "eindelijk eens te zoeken naar de waarheid". Daarmee bedoelen ze: het ondervragen van de hoofdspeurder in de drugszaak tegen de Aquino's. Volgens de raadslieden foefelde de rechercheur met pv's en vermomde hij dat het misdrijf van de Aquino's uitgelokt werd door een burgerinfiltrant.

Het Hof van Cassatie en de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling stelden eerder al vast dat het onderzoek volgens de regels van de kunst gebeurde, maar de verdediging bleef ook gisteren hameren op "een onderzoek naar het onderzoek".

De rechtbank veegde alle vragen om uitstel van tafel. Omdat er geen ernstige aanwijzingen zijn dat er een verband zou zijn tussen de moord op Silvio Aquino en het hangende drugsproces, omdat alles is gezegd over vermeende fouten in het onderzoek én weduwe Aquino zich op het proces best kan laten vertegenwoordigen door haar advocate.

De advocaten van de dertig verdachten moeten morgen eindelijk pleiten over waar het echt om draait: het aandeel van hun cliënt in de trafiek van 2,4 ton cocaïne, goed voor 72 miljoen euro.