Direct naar artikelinhoud

Coulibaly: het Gentse enigma

Gracieus zal hij nooit worden. Daar is Kalifa Coulibaly (25) met zijn 1,97 meter te groot voor. Een topschutter is hij evenmin. En toch mocht hij onder geen beding vertrekken bij AA Gent.

Kalifa Coulibaly is zo'n spits waarvan je je in één en dezelfde wedstrijd afvraagt hoe het komt dat hij máár bij AA Gent speelt en kort daarna niet begrijpt hoe hij erin geslaagd is om van voetbal te kunnen leven. Halfweg oktober zit Coulibaly aan vijf goals in Europa en drie in België. Niet slecht voor een gecontesteerde spits die Depoitre moet doen vergeten. Het is overigens geen toeval dat de Malinees de concurrentiestrijd van Perbet en Kujovic won. Een jaar lang is hij gekneed door Vanhaezebrouck. Tactisch wijzer, technisch beter en conditioneel sterker gemaakt.

Lange bal

In ruil voor David Pollet plus een geldsom tussen de 500.000 en 1 miljoen euro, liet Charleroi Coulibaly in de zomer van 2015 vertrekken. "Je zag meteen dat hij veel potentieel heeft", zegt zijn maatje Mbark Boussoufa, ex-Gent en nu Al Jazira. Vooral met het hoofd is de spits bijzonder gevaarlijk. Ziedaar waarom AA Gent nu vaker de lange bal hanteert dan vorig seizoen. Met Depoitre combineerde het meer over de grond. Volgens zijn gewezen ploegmaat zal Coulibaly de komende maanden nog veel progressie maken. "Hij heeft er met Hein ook de ideale coach voor."

Eind augustus, kort voor het sluiten van de transfermarkt, was er verregaande interesse in Coulibaly. Binnen Gent houden ze de naam angstvallig geheim, maar naar verluidt ging het om een bod van meer dan 5 miljoen euro. Michel Louwagie had er geen oren naar. Zijn gebreken mogen dan af en toe eens voor onbegrip zorgen, Vanhaezebrouck is blij dat hij Coulibaly nog heeft.