Direct naar artikelinhoud

Koerst Koen Peeters op de ECI Literatuurprijs af ?

Wie gaat morgenavond 9 november aan de haal met de ECI Literatuurprijs en de bijbehorende 50.000 euro?

Best mogelijk dat Koen Peeters dit keer aan het feest is. Volgens veel waarnemers liggen de papieren uitstekend voor het met gunstige kritieken overstelpte De mensengenezer. Deze onorthodoxe Congo-roman vol mystiek en magie drijft op de ritmiek van 'weggaan en terugkeren'. Het boek begeeft zich bovendien tussen de linies van fictie en non-fictie. En dat weten boekenjury's tegenwoordig zeer te waarderen, kijk ook maar naar de pas uitgereikte Prix Goncourt en Prix Renaudot in Frankrijk met Éric Vuillard en Olivier Guez. Peeters sierde al eerder de shortlist van de Libris met Grote Europese Roman.

Concurrentie moet Peeters vooral vrezen van Marijke Schermer met haar tweede roman Noodweer, over een vrouw die een gebeurtenis uit haar verleden verzwijgt voor haar man, wat leidt tot vervreemding. Dit boek over 'de spanning tussen openhartigheid en intimiteit' overtuigde vooral Nederlandse lezers.

Of gunt de jury Peter Terrin met het onderschatte Yucca een tweede ECI-trofee (nadat hij in 2012 de toenmalige AKO al won met Post mortem)? Dat de Bende van Nijvel-atmosfeer door het boek spookt, zou alvast een grimmige knipoog naar de actualiteit zijn.

En dan is er de nog de derde Vlaamse genomineerde, Annelies Verbeke, met haar kundige maar niet echt overdonderende verhalenbundel Hallelujah; en de Nederlandse outsiders Daniël Rovers (De waren) en Huub Beurskens (Eindeloos eiland), die de enigszins verrassende shortlist completeren. Want dienden we niet met het vergrootglas te zoeken naar Kwaadschiks van A.F.Th. Van der Heijden of David Pefko's Daar komen de vliegen?

Het verdict valt donderdag omstreeks 22.15 uur tijdens een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur. De winnaar krijgt 50.000, de andere genomineerden worden elk beloond met een geldbedrag van 5.000 euro. Bovendien is er nog de ECI Lezersprijs, waaraan een som van 10.000 euro is verbonden. Vorig jaar streek Martin Michael Driessen voor Riveren beide prijzen op.